środa, 3 lipca 2013

Przetwory, początek ...

 Truskawek część znikła w sposób niewiadomy po przyniesieniu do domu, część zamrożona, nieco w słoiki, a trochę soku zostało wymieszane z czymś co łącznie nazywa się likierem po odstaniu.
  Płatki róży w tym roku przetworzyłem inaczej:  na szklankę cukru sześć "ubitych"  szklanek płatków, pół łyżeczki kwasku cytrynowego, 50 ml wody, 50 ml alkoholu i wszystko razem zmiksowane, potem w słoiczki, pasteryzacja 10 minut, i do piwnicy.
 Czas nadszedł na koper. 
Blaszki oczyszczone z grubszych "rdzeni":
małymi porcjami układamy na foli spożywczej...
...odcinamy folię od reszty rolki i zawijamy boki z koprem do środka, następnie po środku rozcinamy obie porcje ...
... gotowe pocje-ruloniki ...
... wkładamy do woreczka foliowego, najlepiej zamykanego "suwakiem" i wkładamy do zamrażarki.

    Kiedyś zamrażałem w pojemnikach całe blaszki, ale stwierdziłem że nie jest to wygodny sposób: zajmuje miejsca zbyt dużo i nie jest to forma wygodna.
 Pakowany/porcjowany koper i zamrażany w ten sposób jest łatwiejszy w przechowaniu, a także w użyciu. Zimą wystarczy wyjąć z torebki i zamrożony pokruszyć palcami, rozwinąć folię i dodać koper bezpośrednio do potrawy.

 W ten sam sposób zamrażam natkę pietruszki ale tu trzeba przygotowując ją, dokładnie odrywać od łodyżek. Można rwać od razu na drobniejsze blaszki, albo dopiero kroić do użycia, po rozwinięciu z folii.
Zapalniczka pokazuje wielkość "porcji-rulonika"




7 komentarzy:

  1. Zafascynowała mnie ta róża.Wychodzi z tego taka galaretka rózana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musiałem zejść do piwnicy i sprawdzić, żeby Ci odpowiedzieć. Stwierdziłem że jest to jednak inny sposób i wkleję jako nowy przepis, a w nim będziesz miała odpowiedź.

      pychol :-))

      Usuń
  2. Kaziu, wieki całe mnie u Ciebie nie było. Koperek mrożę namiętnie ale w słoiczku, tak mi po prostu jest najwygodniej. Zaraz muszę nadrobić u Ciebie zaległości :)

    pozdrawiam :)

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinno, każdy sposób dobry. Słoiczek jest o tyle niewygodny, że jednak to szkło, a i samo wyjmowanie z niego kopru (jak dla mnie!) nie jest wygodne. No i jednak sprawa miejsca w zamrażarce takiej jak mam (3 szuflady w dolnej części lodówki)narzuca mi sposób przechowywania.
      pychol ;-p))

      Usuń
  3. Genialny ten pomysl z takimi malymi porcyjkami w folii.Ja mroze glownie w pudelkach plastikowych po lodach np,ale teraz zrobie twoim sposobem,zawsze to lepiej taka porcyjke wyjac.Super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... no i sprawa miejsca w zamrażarce, chociaż, przy dużej, szafkowej, można oba sposoby połączyć. W małej zamrażarce, dwu-trzy szufladkowej, korzystniejsze jest użycie woreczka z suwakiem.

      Usuń