Przypomnę tylko: płatków róży nie myjemy/płuczemy.
Takie w pełni rozkwitnięte, są właśnie doskonałym surowcem mają najsilniejszy zapach:
..a takie z już widocznymi słupkami są mniej wonne, a nawet całkowicie prawie utraciły aromat:
Składniki.
*
6 szklanek płatków róż (dość ciasno włożonych);
*
1 szklanka cukru (użyłem trzcinowego);
*
50 ml wody;
*
50 ml alkoholu (użyłem białą wódkę);
*
ok ½ łyżeczki kwasku
cytrynowego.
Wykonanie.
Wszystkie
składniki porządnie razem zmiksuj, powkładaj w małe słoiczki,
pasteryzuj ok 10 minut. To wszystko. Po ostygnięciu konsystencja
pamiętnej galaretki z róży, z lat dziecięcych. Kiedyś, w moim
domu, robiliśmy się to przy pomocy makutry (pamiętam , mieliśmy taką
małą chyba 2 litrową(!)) i pałki drewnianej, dziś można sobie
skrócić czas wykonania.
Doskonały
dodatek do ciast, dżemów, nie mówiąc o pączkach.
Tak przedstawia się "wyrób gotowy", leżący słoiczek (specjalnie w takiej pozycji), pokazuje konsystencję
na zbliżeniu widać dokładniej zmiksowane płatki, nie jest to cukier nierozpuszczony.(Zdjęcia robiłem w piwnicy tak więc ich jakość może nie jest doskonała).
Boskie! Po latach wątpliwości chyba się ośmielę. Tym bardziej, że na twoim zdjęciu jest róża zupełnie podobna do tej, która rośnie na moim podwórku. Zawsze zastanawiałam się, co to za czort ta róża cukrowa. Jeśli to ona, to mam pod nosem konfiturę i nic o tym nie wiem. Dzięki i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPodobna, ale czy jest pachnąca? Mam podobną różę, ale zupełnie bez zapachu, no i nie ma tak pełnych kwiatów.
Usuń