Składniki ( na 3 porcje).
*
3 ogórki małosolne(!);
*
3 ogórki świeże;
*
1 cebula średniej wielkości;
*
3 średnie pomidory;
*
1 owoc papryki dowolnego koloru;
*
3 jaja na twardo;
*
50 ml oleju z pestek winogron;
lub
200 ml jogurtu greckiego/śmietany bardzo gęstej;
*
sól, pieprz zielony świeżo zmielony, do smaku.
Jako narzędzie, mini szatkownica, na załączonym zdjęciu widać grubość: wykałaczkę tnie na pół ...
Wykonanie.
Wszystkie
składniki najpierw dobrze lepiej schłodzić!
Ogórki
pokrój w jak najcieńsze plasterki, (surowe najpierw obierz jeśli
odmiany ”gruboskórnej”), cebulę w jak najcieńsze piórka, tak
samo paprykę, a pomidory w kostkę, dopraw, solą i pieprzem dodaj
olej/jogurt/śmietanę.
Możesz
podawać od razu. Nam najlepiej smakuje wersja "olejowa", z chlebem razowym, dodatkowo lekko podpieczonym w tosterze.
.
Uwielbiam takie lekkie letnie salatki :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie dobrze schłodzone są superaśne, można jeść bez poszukiwań egzotycznych składników, nie zawsze "czystych chemicznie", a i wykonanie nie zajmuje zbytnio czasu.
UsuńPozdrawiam.