niedziela, 21 lipca 2013

Sałatka letnia

Banalna, szybka w zrobieniu ale  ... niesamowicie pyszna na każdą okazję, również jako lek na upały ... i wiele innych zalet.

Składniki ( na 3 porcje).
* 3 ogórki małosolne(!);

* 3 ogórki świeże;

* 1 cebula średniej wielkości;

* 3 średnie pomidory;

* 1 owoc papryki dowolnego koloru;

* 3 jaja na twardo;

* 50 ml oleju z pestek winogron;

lub 200 ml jogurtu greckiego/śmietany bardzo gęstej;

* sól, pieprz zielony świeżo zmielony, do smaku.
Jako narzędzie, mini szatkownica, na załączonym zdjęciu widać grubość: wykałaczkę tnie na pół ...

Wykonanie.
Wszystkie składniki najpierw dobrze lepiej schłodzić!

Ogórki pokrój w jak najcieńsze plasterki, (surowe najpierw obierz jeśli odmiany ”gruboskórnej”), cebulę w jak najcieńsze piórka, tak samo paprykę, a pomidory w kostkę, dopraw, solą i pieprzem dodaj olej/jogurt/śmietanę.

Możesz podawać od razu. Nam najlepiej smakuje wersja "olejowa", z chlebem razowym, dodatkowo lekko podpieczonym w tosterze.
.



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie lekkie letnie salatki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczególnie dobrze schłodzone są superaśne, można jeść bez poszukiwań egzotycznych składników, nie zawsze "czystych chemicznie", a i wykonanie nie zajmuje zbytnio czasu.
      Pozdrawiam.

      Usuń