czwartek, 15 sierpnia 2013

Ogórkowo - paprykowe sałatki na zimę

  Czas robienia przetworów już właściwie zaczął się, jeszcze świeże ogórki niezbyt wyrośnięte można kupić na rynku, lub zebrać w ogródku. Papryki różnego stopnia "słodyczy" w skali Scoville'a już pojawiły się również, ale można użyć suszone. Jeżeli masz możliwość, zasusz sobie kilka owoców, trzymaj w słoiku w ciemnym miejscu, zawsze przydadzą się.
  Dzisiaj proponuję  dwie sałatki: łagodną i ostrą. Zapewniam, że oprócz stopnia ostrości, mają również, mimo pozorów, nieco odmienne smaki, lecz nie wiem dlaczego.



Składniki.
* 1,75 kg świeżych ogórków(najlepiej niezbyt wyrośnięte);
* 0,5 kg cebuli;
* 1,5 kg owoców papryki;
* 25 g soli;
* 10 g cukru;
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego/zielonego mielonego;
* 20 liści laurowych;
* 10 ziaren ziela angielskiego;
* 1 łyżeczka nasion kopru;
* 100 ml oleju z pestek winogron;
* 0,5 l octu winnego/jabłkowego; ¹]
* 0,5 l wody.
Opcjonalnie:
* 3 strączki ostrej papryki (Anaheim, Fresno, Serrano, Habanero), może być suszonej.
Oraz jako opakowanie:
- 12 słoiczków (300 ml)po dżemie.
--- --- --- --- ---
¹]- można pół na pół z octem spirytusowym





 Wykonanie.
Przygotuj zalewę: liście laurowe i ziele angielski gotuj 10 minut w 0,5l wody, dodaj ewentualnie ocet spirytusowy i tylko zagotuj,wystudź i odcedź.
Ogórki dokładnie umyj, wyrośnięte(ale bez zbyt dużych gniazd nasiennych) obierz, średnie pozostaw ze skórką, poszatkuj na grubość 1,5-2 mm, paprykę pokrój w paski tej samej grubości, cebulę w piórka nieco cieńsze, całość wymieszaj z solą , cukrem oraz pieprzem i nasionami kopru. Pozostaw na 1-2 godziny , co jakiś czas delikatnie przemieszaj.
Do odcedzonego wywaru z liści i ziela dodaj olej, ocet winny/jabłkowy, dodaj do sałatki, wymieszaj i pozostaw na 1 godzinę „do przegryzienia”.
Wkładaj do słoiczków, do 6 z nich wkładaj po pół papryczki ostrej (możesz więcej ale to już rzecz gustu i własne ryzyko) z boku na ściance słoiczka (tak by były widoczne celem rozpoznania zawartości) i uzupełnij słoiczki sokiem powstałym podczas wstępnej obróbki.
Pasteryzuj (temp. 80-85 º C) przez 7-10 minut.


2 komentarze: