środa, 11 grudnia 2013

Papryka faszerowana z kalafiorem

 Papryka faszerowana nie jest już żadną nowością, ale jednak warta przepisów zależnie od różnych dodatków, farszów, jest wciąż odkrywana.
Składniki.
* 8 dużych owoców czerwonej papryki;
* 1½ szklanki ryżu;
* 25 dag pieczarek;
* 5 cebul (wielkość jaja);
* 1 kalafior;
* 4 łyżki oleju z ryżu;
* 3 -4 szkl ciepłej wody;
* 1 kostka bulionu grzybowego (WINIARY);
* 2 kostki mięsne (WINIARY);
* 1 podwójny filet z kurczaka (można więcej);
* 3 ząbki czosnku;
* kilka liści kapusty włoskiej;* po 1 łyżce: majeranku; bazylii
* ½ łyżeczki pieprzu zielonego;
* 1 łyżeczka papryki słodkiej;
* 2 łyżki natki pietruszki;
* opcjonalnie: tymianek, cząber;
* sól - raczej już nie będzie potrzebna.
 Wykonanie.
Ryż zalej trzema niepełnymi szklankami (ok. 600 ml) wrzątku, pogotuj 2-3 minuty, odstaw do czasu pełnego wchłonięcia wody. Nie dodawaj soli(!)
Paprykę, po wycięciu niezbyt dużego otworu wokół ogonka, oczyść z nasion., a odcięte ogonki staraj się zachować przy „operowanym” owocu(!)

Pieczarki i cebulę posiekaj w rozdrabniaczu (stosuję tzw „trzy-cztery miksy” na turbo), podsmaż na połowie oleju do lekkiego załapania brązu, dodaj do ryżu.
Dodaj majeranek, bazylię, pieprz, zmiażdżony praską czosnek, posiekaną pietruszkę, oraz rozpuszczoną w szklance wody, kostkę grzybową. Jeśli lubisz, dodaj tymianek lub cząber. Farsz wymieszaj dokładnie, napełnij papryki.
Kalafiora rozdrobnij na niewielkie różyczki, wrzuć do niesolonego wrzątku, na 5-7 minut, ale nie gotuj. Dno brytfanny wyłóż liśćmi kapusty poustawiaj papryki.
Filet z kurczaka pokrojony wzdłuż włókien w paski podsmaż na dużym płomieniu. W miejsca luźne między papryką wrzuć podsmażone mięso z kurczaka,
na wierzch poukładaj różyczki kalafiora i polej go rozpuszczonymi w 2-3 szklankach wody bulionami mięsnymi.
Zapiekaj ok 50 minut w temp. 180º C (z termoobiegiem)pod przykryciem , odkryj i dopiecz jeszcze ok 10 minut.

4 komentarze:

  1. Tak faszerowanej papryki jeszcze nie jadłem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Christo, prawdę mówiąc, zostałem zmuszony niejako do takiego farszu, bo nie miałem mięsiwa. Potem okazało się, że mam w zamrażalniku dwa filety z drobiu, a że farsz był już zrobiony, powstał dodatek, no i mały kalafiorek, zamiast do zupy jarzynowej na następny dzień poszedł jako uzupełnienie. Całość, była trafiona w apetyt Dziewczyn, chociaż Naczelna nie przepada za tymi kwiatami.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Beatko, a co jest po sezonie?! Wszystko można dostać w sklepie:paprykę, pieczarki, kalafior.

      Usuń