czwartek, 23 stycznia 2014

Zapiekanka w halogenie

     Poniedziałek, jak chyba w każdym domu, jest tzw dniem zjadania pozostałości z soboty i niedzieli. W sobotę robiłem roladki drobiowe z ryżem (ziemniaki jakoś nie "idą" nam od jakiegoś czasu) pozostało nieco mięsa, a w zamrażarce wygrzebałem dodatkowo popiersie jakiejś nieszczęśnicy, którą kogut (samiec przebrzydły) skazał ludziom na pożarcie. Reszta składników stanowi jak zwykle rezerwę taktyczną, tak więc nic nie stało na przeszkodzie, żeby poniedziałkowy obiad był inny.

Składniki. 
* 30 -40 dag filetów z kurczaka;
* 1 średni por;
* 1 puszka groszku;
* 5 dag masła klarowanego;
* 50 ml oleju z ryżu lub oliwy;
* 40 dag makaronu (użyłem świderki);
* 1 marchewka;
* 10-15 szt kapusty brukselki, lub 1 średni brokuł; * ¼ -½ łyżeczki pieprzu naturalnego;
* 1 łyżka oregano;
* 2-3 ząbki czosnku;
* - sól do smaku.
* 10 dag sera żółtego;
* 3 jaja;
* 250 ml śmietany;
* -tłuszcz i tarta bułka do wysmarowania tortownicy (średnica 24 cm).
Wykonanie.
Makaron zalej wrzątkiem posól, zamieszaj i odstaw na 15 minut, ze dwa razy zamieszaj w międzyczasie, odcedź. Ser zetrzyj możliwie najdrobniej. Brukselkę/ brokuł zalej wrzątkiem, posól, gotuj ok 3-4 minuty, odcedź. Marchewkę poszatkuj na „przezroczyste” plasterki, lub zetrzyj na drobny wiór, pora pokrój w półplasterki, niezbyt cienkie.
Filety z kurczaka pokrojone w „makaron” lub niezbyt drobną kostkę obsmaż na maśle, w miarę szybko na dużym ogniu. W tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, rozłóż połowę makaronu.
Śmietanę zmiksuj z jajami, czosnkiem i z serem.
Odcedź groszek, połącz wszystkie składniki, oprócz kapustki/brokułu, dodaj 1/2 wymieszanej śmietany i rozłóż wszystko na makaronie. Teraz rozłóż kapustę (możesz rozciąć na połówki), lub brokuły oraz resztę makaronu i lekko wszystko ugnieć, i polej całość pozostałą śmietaną.
Tortownicę ustaw na niskim ruszcie, w równej odległości od ścianek piekarnika.
Zapiekaj w temp. 140 º C 30 minut, pod przykryciem dość gęsto podziurkowanej foli aluminiowej, zawijając ją za brzeg tortownicy, ¹], następnie zdejmij folię i zwiększ temp. do 170 -180 º C, dopiecz do zbrązowienia powierzchni.
------ ------- -------
¹] – jeśli masz w wyposażeniu perforowany talerz, możesz go użyć zamiast folii, wymiarami idealnie pasuje do tortownicy.

2 komentarze:

  1. Chciałabym zrobić tę zapiekankę ale w piekarniku elektrycznym, czy temperatura i czas pieczenia będą takie same?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć, chociaż robiłem zapiekanki w piekarniku, gdy jeszcze nie miałem halogenowego. W halogenowym temperatur osiąga się po 3-5 minutach i cały czas jest silny obieg powietrza nagrzanego. Zachowaj te same parametry jeśli masz piekarnik z termoobiegiem, jeśli nie to temperaturę podnieś o 15, tyle że piekarnik musisz nagrzać wcześniej. Może początkowe zapiekanie zwiększ do 150, czas zachowaj ten sam, a po odkryciu pozostaw czas jak podałem, na 170-180, tyle że może to potrwać ( zapiekanie sera) nieco dłużej niż u mnie (trwało ok 5 minut), dlatego nie podaję czasu końcowego, bo to sprawa indywidualna, każdy ma inny gust co do zapieczenia sera. Zapiekanie rób na połowie wysokości piekarnika przez cały czas, unikniesz niespodzianek (przypaleń). Pozdrawiam, zapraszam częściej :-)) – dotyczy posta: Zapiekanka w halogenie

      Usuń