Aby był to naprawdę krupnik błyskawiczny, potrzebny jest szybkowar, o którego zaletach nie będę mówić, dosyć już inni mówili, ja wolę zaprosić Cię do kuchni.
Składniki
*
25 dag żołądków z drobiu (miałem z kurcząt);
*
4 ziemniaki wielkości jaja kurzego;
*
¾ szkl. kaszy „pęcak”;
*
1 „solidna” pietruszka;
*
2 (jw.) marchewki;
*
- kawałek selera;
*
½ -¾
szklanki pokrojonego w plasterki pora;
*
3 ząbki czosnku;
*
2 -3 grzybki suszone;
*
¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego;
*
1 łyżka lubczyku suszonego;
*
4 liście laurowe;
*
4 ziarna ziela angielskiego, lub jałowca;
*
½ szkl. wywaru
kostno-mięsno-warzywnego; ¹]
*
- sól
do smaku; ²]
*
2 łyżki kopru mrożonego;
*
1 czubata łyżka cebuli prażonej.
–----
–---- –------
¹]
– zamiennie
2 kostki dowolnego bulionu;
²]
–
przy dodawaniu soli uwzględnij zasolenie wywaru, lub kostki bulionu,
ja dosalam już po ugotowaniu.
Wykonanie.
Wykonanie.
Żołądki
dokładnie oczyść i umyj z resztek poubojowych, marchew i pietruszki
pokrój w niezbyt grube plastry, ziemniaki w kostkę. Wszystkie
składniki (
oprócz kopru i prażonej cebuli),
wrzuć do szybkowara wlej wodę do 3 cm ponad wsad. Od chwili
zagotowania, gotuj zmniejszonym ogniu ok 10 minut, po otwarciu dodaj
koper i prażoną
cebulę i
przykryj.
Po
5 -10 minutach
zasiadaj
z rodziną do stołu …
SMACZNEGO.
Chyba sobie kupię taki szybkowar :-)
OdpowiedzUsuńTadzik, nie bardzo chce mi się wierzyć, że takiego urządzenia nie ma w Twojej kuchni. ;-). Cały czas łącznie z przygotowaniem składników, to 40 minut, z czego chyba najwięcej czasu zabiera osiągnięcie temperatury wrzenia.
UsuńPozdrawiam
faktycznie szybki, nie mam szybkowaru :(, ale ugotuję "normalnie", bo ze składników już mi pachnie przebogato :)
OdpowiedzUsuń