Składniki.
* 4 liście sałaty lodowej;
* 1 gruszka;
*
1 jabłko;
*
1 kiwi;
*
3/4 szklanki żurawin;
*
2 pomarańcze;
*
5
- 10
dag fileta
z kurczaka;
* 1 łyżeczka oleju z ryżu;
* 1/4 łyżeczki pieprzu naturalnego, grubo mielonego;
*
1/4 łyżeczki curry;
*
3/4
szkl. ziaren
sezamu;* 1 łyżeczka oleju sezamowego;
*
1 łyżeczka miodu z gorczycy (można inny);
*
1- 2 łyżki kremu balsamicznego białego;
*
- sól do smaku.Wykonanie.
Filet
z kurczaka pokrój w ok 2 cm kostkę, przesyp curry i
pieprzem dodaj olej z ryżu, wymieszaj, po 1 godzinie szybko podsmaż
nie dodając już tłuszczu, na lekki brąz, wystudź.
Żurawiny
zalej prawie gorącą wodą, odstaw na 10-15 minut, odcedź, dodaj
miód wymieszaj, wystudź.
Składniki
dodawaj po kolei i tak:
Liście
sałaty porwij na 1-2 cm kawałki, posyp solą; gruszkę i jabłko po
obraniu i oczyszczeniu z gniazd nasiennych (z gruszki niekoniecznie!)
pokrój w niezbyt cienkie ćwierć plasterki, tak samo kiwi (po
obraniu).Cząstki
pomarańczy pokrój na 4 części.
Dodaj
resztę składników oraz wystudzone żurawiny i kurczaka, wymieszaj,
odstaw na kilkanaście minut do szybkiego schłodzenia, najlepiej do
zamrażalnika, na 10 minut.
ciekawy przepis:) nie łączyłam w sałatce takich owoców z kurczakiem:)
OdpowiedzUsuńCzęsto rob'imy(ę!) w domu takie wymyślne dania, które stają się doskonałymi przekąskami, kolacjami. Tak właśnie powstają czasem serie dość dziwaczne w składzie, zaskakujące smakowo na plus. Po kilku sprawdzeniach, wchodzą na stałe do mojego repertuaru.
Usuń