Składniki.
* 1/2 kapusty pekińskiej;
* 1 marchewka;
* 1 łodyga selera naciowego;
* 2 mandarynki;
* 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego (susz); ¹]
* 3 łyżki żurawiny;
* 1 łyżka startego korzenia imbiru;
* 50 ml oliwy (oleju z pestek winogron);
* 10 ml octu z jabłek;
* - sól, pieprz zielony – do smaku.
----- -----
¹]
– lub szczypior suszony.
Wykonanie.
Kapustę
poszatkuj, lekko posól, zgnieć i pozostaw na czas przygotowania
pozostałych składników. Żurawiny zalej gorącą lekko osłodzoną
wodą,tak aby były cale zanurzone. Marchew zetrzyj na drobny wiór,
łodygi selera poszatkuj na cienkie plasterki, cząstki mandarynek
podziel na 4. Połącz wszystkie składniki, dodaj pieprz, oliwę i
ocet. Pozostaw w chłodzie na godzinę.
ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, ciekawe :-)
Usuń