poniedziałek, 24 lutego 2014

Sałatka z orzechami i migdałami

 Kolejny przepis z serii "sałatki z okazji i bez okazji". Zawsze obowiązkowym składnikiem jest sałata, reszta to już fantazje podniebienia, co najdziwniejsze, ze coraz bardziej mi takie jedzenie smakuje.

Składniki. 
* 4 liście sałaty lodowej;
* 1/2 puszki kukurydzy;
* 1jabłko;
* 1 gruszka;
* 2 szt kiwi;
* 3/4 szk. orzechów włoskich; ¹]
* 1/2 szkl. płatków migdałowych;
* 2 łyżki kremu balsamicznego czerwonego;
* 1 łyżeczka sosu chili pikantnego;
* 50 ml oleju (arachidowy/sezamowy/z pestek winogron);
* 1-2 łodygi selera naciowego;
* 2 łyżki octu jabłkowego
* 2 jaja na twardo;
* 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu czerwonego;
* - sól do smaku.
                ------ ------
¹] – już podzielonego na ósme części.
Wykonanie.
Uwaga: mieszamy wszystko dopiero po dodaniu wszystkich „suchych” składników.
Łodygę selera po pokrojeniu na najcieńsze plasterki polewamy octem, dodajemy sos chili, olej, krem balsamiczny, pieprz czerwony i odstawiamy.
Liście sałaty rwiemy na dowolne kawałki, kiwi gruszkę i jabłko w niezbyt cienkie ćwierć plasterki. Jajka kroimy w kostkę, niekoniecznie regularną. Dodajemy orzechy i płatki migdałowe. Dodajemy selera z dodatkami i całość mieszamy. Dopiero teraz solimy, doprawiamy do smaku.
Odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Przed podaniem jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Doskonała przekąska lub kolacja nie tylko na ciepłe, letnie dni.

3 komentarze:

  1. smacznie wygląda, ciekawe połączenia składników;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaziku, bardzo intrygujące zestawienie, zabieram do wypróbowania i pozdrawiam serdecznie ! :)

    OdpowiedzUsuń