Składniki.
* 4 liście sałaty lodowej;
* 1/2 puszki kukurydzy;
* 1jabłko;
* 1 gruszka;
* 2 szt kiwi;
* 3/4 szk. orzechów włoskich; ¹]
* 1/2 szkl. płatków migdałowych;
* 2 łyżki kremu balsamicznego czerwonego;
* 1 łyżeczka sosu chili pikantnego;
* 50 ml oleju (arachidowy/sezamowy/z pestek winogron);
* 1-2 łodygi selera naciowego;
*
2 łyżki octu jabłkowego
*
2 jaja na twardo;* 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu czerwonego;
* - sól do smaku.
------ ------
¹] – już podzielonego na ósme części.
Wykonanie.
Uwaga:
mieszamy wszystko dopiero po dodaniu wszystkich „suchych”
składników.
Łodygę
selera po pokrojeniu na najcieńsze plasterki polewamy octem,
dodajemy sos chili, olej, krem balsamiczny, pieprz czerwony i
odstawiamy.
Liście
sałaty rwiemy na dowolne kawałki, kiwi gruszkę i jabłko w niezbyt
cienkie ćwierć plasterki. Jajka kroimy w kostkę, niekoniecznie
regularną. Dodajemy
orzechy i płatki migdałowe. Dodajemy
selera z dodatkami i
całość mieszamy.
Dopiero teraz solimy, doprawiamy
do
smaku.
Odstawiamy
w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Przed
podaniem jeszcze raz delikatnie mieszamy.
Doskonała
przekąska lub kolacja nie tylko na ciepłe, letnie dni.
smacznie wygląda, ciekawe połączenia składników;)
OdpowiedzUsuńKaziku, bardzo intrygujące zestawienie, zabieram do wypróbowania i pozdrawiam serdecznie ! :)
OdpowiedzUsuńNo to czekam na wpis po wykonaniu:-))
Usuńpychol