Składniki.
Ciasto:
* 80 dag mąki(typ500); ¹]
* 2 jaja ;
* 50 ml mleka;
* 200 ml mocnego piwa jasnego;
* 5 dag drożdży;
* ¼ łyż. soli;
* 1 łyż. cukru;
*4-5 śliwek suszonych + susz/pomid.+ susz/szczyp.; ²]
* 25 ml oleju;
* 5 dag margaryny do pieczenia/'Kasia” do posmarowania formy.
Obłożenie i farsz
* 50 -70 dag pieczarek (20-24szt z większymi kapeluszami); ³]
* 1 jajo;
* 20dag mięsa (bez skóry) z gotowanego (porosołowego) kurczaka;
* 5 dag masła lub 50 ml oliwy;
* 1 łyż. majeranku;
* 2 cebule śr. 5-6 cm;
* sól, pieprz natur., gałka muszkatołowa;
* 50 – 100 ml konc. pomidorowego lub keczupu;
* 4-6 małych czerwonych cebulek (lub dymka);
* 4 ząbki czosnku;
* 30 dag sera żółtego;
* 2 - 4 pomidory świeże (tylko w sezonie); ª ]
* oregano;
* -opcjonalnie: 10- 20 dag szpinaku.
Użyłem formę teflonową do pieczenia: 26x33 cm.
-----------
¹]-
stosuję poznańską lub wrocławską, często dodaję zamiennie
ok.
¼ (ilości podstawowej)
mąki kukurydzianej;
²]-
dodatki niekonieczne ale zapewniam, warto dodać.
³]
- tyle mniej więcej można rozłożyć na powierzchni.
ª]
– pomidory po sezonie nie mają aromatu, można krojone z puszki
razem z połową sosu.
Wykonanie.
Zrób
ciasto w tradycyjny sposób, zaczynając od „ruszenia
„
drożdży
na
mleku.
Piwo
lekko podgrzej do mniej więcej 30º
C przed dodaniem do wyrabianego ciasta. Dodaj
posiekane niezbyt drobno susze: śliwki, pomidory, szczypior.
Po
dokładnym wyrobieniu pozostaw do wyrośnięcia, niekoniecznie
pełnego, na czas przygotowania reszty składników. Odłóż
tyle kapeluszy ile „przymiarkowo” zmieścisz na powierzchni
blachy,
Posiekaj każde osobno, dość drobno: nóżki grzybów (i odstaw je), kapelusze, cebulę, mięso z drobiu.
Posiekaj każde osobno, dość drobno: nóżki grzybów (i odstaw je), kapelusze, cebulę, mięso z drobiu.
Na
maśle/oleju (jeśli
dodajesz szpinak, to podduś
do
lekkiego odparowania ) następnie dodaj i duś ok
5-7 minut posiekane kapelusze razem z cebulą . Po odstawieniu z
płyty dodaj mięso,
2
zmiażdżone ząbki czosnku, majeranek, szczyptę
startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz i
jajko.
Dokładnie
wymieszaj. Farsz
gotowy.
Do
koncentratu/keczupu dodaj pomidory posiekane pozbawione nasion,
pozostały
czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko posól.
Blachę
do pieczenia wysmaruj margaryną, rozłóż
ciasto na całej powierzchni, posmaruj koncentratem z pomidorami,
posyp posiekanymi ogonkami z pieczarek, oregano, rozłóż kapelusze
z nałożonym farszem, na każdym połóż plasterek czerwonej
cebuli/dymki, posyp całość serem startym na gruby wiór.
Zapiekaj
najpierw pod przykryciem (podziurkowaną folią) w temp. 180 º
C ok 30 min. Odkryj zwiększ temp. Do 200 º
C , dopiekaj do zbrązowienia sera.
Używam
piekarnika z użyciem termoobiegu, czyli podaję temp. o 10-15
stopni mniejszą niż przy tradycyjnym piekarniku.
*) - Tu muszę zdradzić pewne moje działania. Często pozornie skomplikowane i wieloskładnikowe przepisy celem sprawdzenia ich trudności przekazuję znajomym (głównie podopiecznym z minionej działalności) młodym, początkującym paniom domów. Dopiero po uzyskaniu ich opinii wstawiam te przepisy na bloga, pewien, że właśnie tym samym spełniam swoje założenia z początku i przyczyny powstania mojego bloga.Niektóre powstałe przepisy na to sprawdzenie czekać muszą, ale mam wtedy rzetelne (czasem 2-3!) opinie, będąc zapraszany na "kawałek wyrobu."
mniam, taka prawie-pizza dla mnie idealna ;)
OdpowiedzUsuńprzepis na ciasto rzucił mnie na kolana dosłownie ! muszę wypróbować koniecznie :)), pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJula, Ewo (chyba już zeszły siniaki kolan?;-)) Dziewczyny, czy idealna to nie wiem, ale muszę z jakiegoś bliżej nie znanego mi powodu, ale pod przymusem;-)), kupić jutro pieczarki, puszkę pomidorów(!) piwo, wyjąc blachę i ... etc.etc. Któraś z domowniczek zajrzała na bloga :-((
Usuń