wtorek, 4 lutego 2014

Prawie pizza z pieczarkami i kurczakiem

  Tą prawie pizzę zostałem zmuszony zrobić z powodu nadmiaru "towaru w lodówce", przy przypadkowym prezencie w postaci kilograma pięknych pieczarek, które podzieliłem na dwie porcje, pierwszą część wyczynu podaję niżej. Drugi przepis, jarski, już niedługo. *)
Składniki.
Ciasto:
* 80 dag mąki(typ500); ¹]
* 2 jaja ;
* 50 ml mleka;
* 200 ml mocnego piwa jasnego;
* 5 dag drożdży;
* ¼ łyż. soli;
* 1 łyż. cukru;
*4-5 śliwek suszonych + susz/pomid.+ susz/szczyp.; ²]
* 25 ml oleju;
* 5 dag margaryny do pieczenia/'Kasia” do posmarowania formy.
Obłożenie i farsz
* 50 -70 dag pieczarek (20-24szt z większymi kapeluszami); ³]
* 1 jajo;
* 20dag mięsa (bez skóry) z gotowanego (porosołowego) kurczaka;
* 5 dag masła lub 50 ml oliwy;
* 1 łyż. majeranku;
* 2 cebule śr. 5-6 cm;
* sól, pieprz natur., gałka muszkatołowa;
* 50 – 100 ml konc. pomidorowego lub keczupu;
* 4-6 małych czerwonych cebulek (lub dymka);
* 4 ząbki czosnku;
* 30 dag sera żółtego;
* 2 - 4 pomidory świeże (tylko w sezonie); ª ]
* oregano;
* -opcjonalnie: 10- 20 dag szpinaku.
Użyłem formę teflonową do pieczenia: 26x33 cm.
-----------
¹]- stosuję poznańską lub wrocławską, często dodaję zamiennie ok. ¼ (ilości podstawowej) mąki kukurydzianej;
²]- dodatki niekonieczne ale zapewniam, warto dodać.
³] - tyle mniej więcej można rozłożyć na powierzchni.
ª] – pomidory po sezonie nie mają aromatu, można krojone z puszki razem z połową sosu.
Wykonanie.
Zrób ciasto w tradycyjny sposób, zaczynając od „ruszenia „ drożdży na mleku. Piwo lekko podgrzej do mniej więcej 30º C przed dodaniem do wyrabianego ciasta. Dodaj posiekane niezbyt drobno susze: śliwki, pomidory, szczypior. Po dokładnym wyrobieniu pozostaw do wyrośnięcia, niekoniecznie pełnego, na czas przygotowania reszty składników.  Odłóż tyle kapeluszy ile „przymiarkowo” zmieścisz na powierzchni blachy, 
 Posiekaj każde osobno, dość drobno: nóżki grzybów (i odstaw je), kapelusze, cebulę, mięso z drobiu.
Na maśle/oleju (jeśli dodajesz szpinak,  to podduś do lekkiego odparowania ) następnie dodaj i duś ok 5-7 minut posiekane kapelusze razem z cebulą . Po odstawieniu z płyty dodaj mięso, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, majeranek, szczyptę startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz i jajko. Dokładnie wymieszaj. Farsz gotowy.
Do koncentratu/keczupu dodaj pomidory posiekane pozbawione nasion, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko posól.
Blachę do pieczenia wysmaruj margaryną, rozłóż ciasto na całej powierzchni, posmaruj koncentratem z pomidorami, posyp posiekanymi ogonkami z pieczarek, oregano, rozłóż kapelusze z nałożonym farszem, na każdym połóż plasterek czerwonej cebuli/dymki, posyp całość serem startym na gruby wiór.

Zapiekaj najpierw pod przykryciem (podziurkowaną folią) w temp. 180 º C ok 30 min. Odkryj zwiększ temp. Do 200 º C , dopiekaj do zbrązowienia sera.

Używam piekarnika z użyciem termoobiegu, czyli podaję temp. o 10-15 stopni mniejszą niż przy tradycyjnym piekarniku.
*) - Tu muszę zdradzić pewne moje działania. Często pozornie skomplikowane i wieloskładnikowe przepisy celem sprawdzenia ich trudności przekazuję znajomym (głównie podopiecznym z minionej działalności) młodym, początkującym paniom domów. Dopiero po uzyskaniu ich opinii wstawiam te przepisy na bloga, pewien, że właśnie tym samym spełniam swoje założenia z początku i przyczyny powstania mojego bloga.
Niektóre powstałe przepisy na to sprawdzenie czekać muszą, ale mam wtedy rzetelne (czasem 2-3!) opinie, będąc zapraszany na "kawałek wyrobu."

3 komentarze:

  1. mniam, taka prawie-pizza dla mnie idealna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis na ciasto rzucił mnie na kolana dosłownie ! muszę wypróbować koniecznie :)), pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jula, Ewo (chyba już zeszły siniaki kolan?;-)) Dziewczyny, czy idealna to nie wiem, ale muszę z jakiegoś bliżej nie znanego mi powodu, ale pod przymusem;-)), kupić jutro pieczarki, puszkę pomidorów(!) piwo, wyjąc blachę i ... etc.etc. Któraś z domowniczek zajrzała na bloga :-((

      Usuń