Pozornie jest to trudne, chociaż może i takie być dla początkujących domowych cukierników.
Na początek, by nabrać wprawy zaproponuję Ci coś łatwiejszego, bo skórki cytrusowe w syropie.
Chociaż jak zobaczysz i one mogą posłużyć jako surowiec w naszej dalszej produkcji delicji, nie tylko jako dodatki do ciast; keksów i innych, a szczególnie mazurków. Chociaż sam syrop w połączeniu z pewnym płynem nie dla dzieci, po zmieszaniu w dowolnych proporcjach i odstaniu jest też nie do pogardzenia.
No, ale wracamy do tematu głównego, czyli "lekcja 1 z 4".
Składniki
* skórki z 6 pomarańczy, cytryn ¹)
* cukier 2-6 szklanek ²)
______________________________
¹) - cytryny, jak i pomarańcze mają różne grubości skórek, a tu akurat lepsze są te „gruboskórne”.
²) - podaję przykładowe ilości i stosowane przeze mnie proporcje.
Wykonanie
Skórki pomarańczy lub cytryn, - obierane (po uprzednim umyciu !!)z owoców, w 8 części,- łącznie z białym miąższem, mocz w surowej wodzie przez dobę zmieniając często (4-6 razy)wodę.
Po wymoczeniu gotuj skórki przez ok.10 min., wyjmij je na talerz, wodę wylej, nalej świeżej ok. 1 szklanki i wsyp 2 szklanki cukru, doprowadź całość do wrzenia. W międzyczasie wystudzone skórki potnij na paski (każdą "ósmą" jeszcze na 4 paseczki >>lub *¹), wrzuć do syropu. Jeśli trzeba to dolej wody, wszystkie skórki muszą być zanurzone. Zagotuj i garnek z wsadem pozostaw na malutkim ogniu, na krążku-podkładce, przez 1 godz. Od czasu do czasu wstrząśnij lub lekko (by nie połamać wsadu/skórek) zamieszaj aby się nie przypaliło.
Pozostaw do powolnego ostygnięcia.
Czynność powtórz 3-4 razy, aż skórki naciągną porządnie cukru, za każdym razem dosypując cukru tak, aby uzyskać jak najgęstszy syrop.
Po wymoczeniu gotuj skórki przez ok.10 min., wyjmij je na talerz, wodę wylej, nalej świeżej ok. 1 szklanki i wsyp 2 szklanki cukru, doprowadź całość do wrzenia. W międzyczasie wystudzone skórki potnij na paski (każdą "ósmą" jeszcze na 4 paseczki >>lub *¹), wrzuć do syropu. Jeśli trzeba to dolej wody, wszystkie skórki muszą być zanurzone. Zagotuj i garnek z wsadem pozostaw na malutkim ogniu, na krążku-podkładce, przez 1 godz. Od czasu do czasu wstrząśnij lub lekko (by nie połamać wsadu/skórek) zamieszaj aby się nie przypaliło.
Pozostaw do powolnego ostygnięcia.
Czynność powtórz 3-4 razy, aż skórki naciągną porządnie cukru, za każdym razem dosypując cukru tak, aby uzyskać jak najgęstszy syrop.
Po ostatnim gotowaniu skórki wyjmij na talerz. Sprawdź gęstość syropu tzw. "zimnym spodkiem" ( parę kropel na bardzo zimny spodek). Syrop musi mieć gęstość miodu. Jeśli syrop jest mało gęsty dosyp cukru i gotuj do jego pełnego rozpuszczenia, wrzuć skórki zagotuj. Nie martw się, że będzie go za dużo!!!
Teraz włóż skórki w wygotowane słoiki zalej syropem, zakręć, postaw „do góry nogami” do pełnego wystudzenia.
Okres przechowywania (?) ... mam nawet pięcioletnie w piwnicy, są bez zarzutu.
Stosuj jako dodatki do ciast i nie tylko do ... (ale to już następna "lekcja").
Syrop i jego inne zastosowania:
- zmieszaj w dowolnej proporcji z alkoholem, niech postoi kilka dni, a potem sprawdź, zależnie od proporcji otrzymasz likier lub mniej lub bardziej słodką wódkę;
- zastosuj do sporządzania napojów na bazie wody lub mleka;
- użyć możesz do dekoracji/sporządzania deserów, lodów.
---------------------
---------------------
*¹)- lub na kwadraciki, czy też trójkąty jeżeli będziesz je używać do wykonania „Sułtańskiej przekąski”.
uwielbiam takie domowe słodkości. A skórki cytrusowe w syropie są po prostu boski. Zdecydowanie na liście "do zrobienia" ooo taaak.
OdpowiedzUsuńZastanawiam się tylko dlaczego mało kto lubi kandyzowane skórki z cytrusów, chociaż curacao, czy inne cytrusowe alkohole spożywają. Rzekomo "aromat" nie taki, znaczy się zbyt esencjonalny, czy ogólnie, nie pasujący do podniebienia :-(
Usuń