wtorek, 20 września 2011

Foto instruktaż do czterech lekcji


Mały foto instruktaż: jak zrobić coś słodkiego ale nieszablonowego, na zimowe (nie tylko) wieczory, czyli
jak wykonać sułtańską przekąskę, kamienie, śliwki w czekoladzie i inne delicje.
Każde zdjęcie ma swój opis, które łącznie, mam nadzieję, ułatwią również Tobie "produkcję".


 1.
Najważniejszy przyrząd: zestaw do kąpieli wodnej ... który możesz zastąpić dwoma garnuszkami odpowiedniej wielkości.
 2.
...oraz szczypce/zacisk chirurgiczny, lub bardzo duża pinceta i 2-3 patyki szaszłykowe.
 3.
Pojedyncze skórki, połówki/-ćwiartki orzechów włoskich, orzechy laskowe, migdały;oraz suszone: rodzynki, morele, śliwki, jabłka i inne owoce suszone ... najpierw zanurzaj w syropie/czekoladzie, zgarnij ewentualnie patyczkiem nadmiar czekolady ...(możesz wrzucić więcej i pojedynczo wyjmować).
4.
... zanurz teraz w wiórkach kokosowych, mielonych migdałach lub cukrze, obtocz, wykładaj na większy talerz, półmisek z zawartością wstaw najlepiej do lodówki, do wystudzenia i stwardnienia syropu/czekolady.
 5.
... otrzymasz gotową, "Sułtańską przekąskę", gotową na stół ...
 6.
...jeżeli nie chcesz "Sułtańskiej przekąski" w czekoladzie to wystarczy sam syrop zagęścić (jak w przepisie) i postępować jak na fot 3 i 4.
Nadmiar przechowuj w woreczkach foliowych (każdy rodzaj osobno) w lodówce.
 7.
Teraz czeka Cię "wyższa szkoła jazdy".
Przygotuj dodatkowo (ale niekoniecznie!) dwa metalowe talerze /półmiski (użyłem metalowego półmiska z odwróconą pokrywą) do większego wrzuć parę kostek lodu. Mniejszy posmaruj cienką warstewką masła (nie margaryny/oleju(!)
Dodatkowo: łyżkę dużą i małą, szklankę z b.zimną wodą.
8.
Małą łyżką zwilżoną wodą ze szklanki nabierz nieco masy, nałóż na tak samo zwilżoną dużą łyżkę.
 9.
Po zrobieniu małą łyżką wgłębienia patykiem wyjmij śliwkę z alkoholowej kąpieli.
 10.
Włóż śliwkę w zagłębienie masy.
  11.
Małą łyżeczką wstępnie obłóż masą śliwkę na łyżce.
 12.
Jeśli trzeba to delikatnie małą łyżeczką oderwij "kokonik" od dużej łyżki.
 13.
Zakończ sklejanie w rękach, jeśli trzeba uzupełniając masę, staraj się by nie była ona zbyt gruba wokół "farszu".
 14.
Sporządzony "kokon" kładź na talerz stojący na podkładzie lodowym, do stwardnienia ...
 15.
... teraz nadziewaj na patyczek, zanurzaj w czekoladzie, ...
  16.
...obtocz w wiórkach, lub migdałach ...
Jeżeli "obrabiasz" inne owoce, np. migdały, śliwki nadziewane, morele, to zamaczanie w czekoladzie możesz robić dwukrotnie
 17.
... i po stwardnieniu polewy masz gotowe, na fotce obejrzyj w przekroju.
18.
UWAGA: wg fot. 15 możesz powtórzyć operację zanurzania w czekoladzie, czyli: po pierwszym zanurzeniu wystudź i dopiero po zanurzeniu powtórnym otaczaj wiórkami lub mielonymi migdałami.


 19.
20.
... a tu same "Kamienie śliwko-migdałowe ".

I to by było na tyle. 
 W rzeczywistości jest to tak samo trudne, jak lepienie pierogów, tyle że nieco łatwiejsze, bo nie ma gotowania, podczas którego produkt czasem rozlatuje się. 
 
Masz pytania, pytaj śmiało, jeśli trzeba będzie uzupełnię opisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz