piątek, 16 września 2011

Coś na bardzo słodko, domowe delicje (odc.2/4) , czyli "Sułtańska przekąska".

 Parę dni przerwy, co  byłospowodowane przymusowym podgonieniem prac na działce, a także przetwórstwem warzywnym o którym będę mówił po zakończeniu cyklu słodkiego.

Na dziś proponuję Ci, wykonanie czegoś nieco trudniejszego: "Sułtańską przekąskę".
Składniki
* skórki z pomarańczy, cytryny;¹)

* 1 szkl. syropu ;¹)
*
rodzynki (sułtańskie ale te większe)²)
* połówki/ćwiartki orzechów włoskich, orzechy laskowe, migdały, suszone morele , śliwki i
inne owoce suszone można również;²)
*
1 szklanka wiórków kokosowych;
*
1 szklanka obranych migdałów;
*
½ tabliczki czekolady gorzkiej;
* 1 polewa czekoladowa (dowolnej marki);
*
½ szklanki kakao rozpuszczalnego;
*
½ szkl cukru rafinada lub brązowego;
*
1 szklanka cukru pudru;
*
sok z 1 cytryny;
*
ok 100 ml alkoholu ale niekoniecznie (wódka, czysta również może być);
* 250 ml wrzącego mleka, jeśli będziesz używać migdałów jako „nadzienie”.
______________________________
¹) – patrz „lekcja” 1/4> „Skórki z cytrusów w syropie”
²) - nie podaję ilości ponieważ sami dobieramy w zależności jakie owoce i ile poddajemy obróbce, na początek proponuję po ok ¾ szklanki.

UWAGA
- śliwki, morele  w płaszczyźnie przetnij na połowę.
Wykonanie

Migdały, już obrane, zalej gorącym mlekiem tak by je tylko przykryło, możesz dodać łyżkę cukru.

Morele i śliwki również inne suszone owoce, na 10-20 minut zalej gorącą wodą ( każde osobno) z dodatkiem łyżeczki cukru. Następnie wysusz, niekoniecznie dokładnie, papierowym ręcznikiem.

Przygotuj 3 talerze:

1-z wiórkami kokosowymi+2 łyżkami cukru pudru;

2 -z bardzo drobno posiekanymi(zmielonymi) migdałami+2 łyżkami cukru pudru;

3- kakao rozpuszczalnym+1 łyżką cukru pudru;
 Do syropu, po kolejnej próbie "zimnego spodka"(musi być niemal twardy) dodaj sok z cytryny, nie za dużo, -syrop mimo że na płytce i ogniu cały czas, zacznie nam gęstnieć, wstaw naczynie z syropem do większego naczynia stosując tzw. kąpiel wodną. Odstaw z ognia.
Teraz możesz wziąć kogoś z domowników do pomocy, zanim dojdziesz do wprawy.
 Skórki nadziewaj lekko na widelec, (lepszym narzędziem do tego są duża pinceta lub szczypce chirurgiczne) i maczaj w syropie, łyżeczką (patyczkiem) lekko ściągnij nadmiar syropu, wkładaj do jednego z talerzy; obtocz lekko uciskając otoczkę i kładź na inny czysty talerz, do wystygnięcia.

(Jeśli syrop jest dość gęsty następuje to po ok 3-5 min. Jeśli nie zastygło syrop trzeba zagęścić , na ogniu i płytce. Jeśli syrop szybko gęstnieje "podlewaj" po łyżce alkoholu i mieszaj, lekko zrzednie wówczas.)
 Możesz również obtaczać w samym cukrze ale wówczas najlepszy jest , nawet wizualnie(!) cukier rafinada lub brązowy użyj nawet razem z cukrem pudrem.
Tak postępujesz do "zużycia" skórek wybierając, jakiej "otoczki" chcesz więcej.
Do pozostałego syropu wrzuć pokruszoną czekoladę oraz polewę czekoladową i rozpuść, dodaj ok 30 ml alkoholu. Przy tej obróbce alkohol wyparowuje do zera(!).

Małymi porcjami wrzucaj połówki/ćwiartki orzechów włoskich i wyjmuj widelcem (szczypcami). Postępujesz dalej jak ze skórkami, tj. obtaczaj. Tak samo robisz ze śliwkami czy morelami jak i innymi owocami. Jabłka suszone też mają bardzo ciekawy smak w połączeniu z czekoladą i migdałami(!)



 Pozostał Ci  syrop z czekoladą (?), a więc wsyp doń pozostałe migdały, wiórki, mieszaj, dodaj resztę alkoholu (ale niekoniecznie(!), ...jeśli pozostał), łyżeczką zrób małe porcyjki, obtocz lekko w kakao i tocz w dłoniach kuleczki potem jeszcze raz w kakao i masz dodatkowo cukierki.
D
o studzenia używam półmiski, które uprzednio trzymam w lodówce, a już wystudzone "frykasy" porcjami wkładam w małe woreczki foliowe (śniadaniowe lub do mrożonek, takie z rolki) i trzymam w lodówce, - łatwiej przechować, również zimne lepiej smakują.
 Fakt, że to trochę pracochłonne ale efekt, godny sułtańskiego stolika. O gościach nie wspomnę.
No i najważniejsze, MASZ  SŁODYCZE BEZ CHEMII

Być może
, że nie wszystko podpowiedziałem, pytaj odpowiem w komentarzach, a jeśli trzeba będzie to uzupełnię w przepisie.

 Mały foto instruktarz:
Najważniejszy przyrząd: zestaw do kąpieli wodnej (możesz zastąpić dwoma garnuszkami odpowiedniej wielkości), oraz szczypce/zacisk chirurgiczne, lub bardzo duża penseta i 2-3 patyki szaszłykowe.
Pojedyncze skórki, połówki/-ćwiartki orzechów włoskich, orzechy laskowe, migdały;oraz suszone: rodzynki, morele, śliwki, jabłka i inne owoce suszone ... najpierw zanurzaj w syropie/czekoladzie, zgarnij ewentualnie patyczkiem nadmiar czekolady ...
(możesz wrzucić więcej i pojedynczo wyjmować).
... zanurz teraz w wiórkach kokosowych, mielonych migdałach lub cukrze, obtocz, wykładaj na większy talerz, półmisek z zawartością wstaw najlepiej do lodówki, do wystudzenia i stwardnienia syropu/czekolady.
 ... gotowe




 Łatwe, prawda? A jaka pychota. Co prawda nie każdy lubi skórki cytrusowe, ale całość jest naprawdę zjadliwa, a i skórki nie są wcale takie ... małopyszne.

1 komentarz:

  1. Niesamowity pomysł :) Przy najbliższej okazji wypróbuję z pewnością !

    OdpowiedzUsuń