środa, 7 września 2011

Kurczak jeszcze raz

  Kurczak jak każde mięso można przyrządzić na kilka sposobów.  Nieznaczna zmiana dodatków powoduje zupełnie inne doznania smakowe. Proponuję właśnie taką małą odmianę.

 Składniki
* 60 dag piersi z kurczaka; 
* 1 łyżeczka curry;
* 50 ml oleju;
* 1 łyżeczka suszonej mieszanki warzywnej;
* 1/8 łyżeczki soli;
* 50 ml oleju do smażenia
* 3 duże cebule;
* 30 dag pieczarek;
* 5 dag margaryny mlecznej;
* 10 dag rdzeni(tzw”nerwów”) z liści kapusty pekińskiej;¹)
* 10 dag marchewki(1 średnia);
* 1 łyżka suszu grzybowego;
* 1 łyżka słodkiej papryki miel.;
* 5 liści laurowych;
* 1 duży ząbek czosnku;
* 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej;
* ok 2 szkl zimnej przegotowanej wody.
¹) – przy robieniu surówki z kapusty pekińskiej zawsze wycinam rdzenie z zewnętrznych liści.
Wykonanie 
Mięso pokrój w kostkę, wymieszaj z curry, 50 ml oleju, suszem warzywnym, solą- pozostaw na noc w chłodnym miejscu.
Na teflonowej głębokiej patelni i dość silnym płomieniu szybko obsmaż mięso, podłóż płytkę dystansową pozostaw na małym płomieniu, wrzuć liście laurowe. Na drugiej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka, przerzuć do patelni z mięsem, nie mieszaj. Dodaj marchew pokrojoną w plastry 2-3 mm przekrojone na 2 lub 4 części. Do pozostałego tłuszczu dodaj margarynę, wrzuć pieczarki pokrojone w ćwiartki (duże w ósemki) posól, podsmaż do lekkiego zbrązowienia na silnym ogniu, dodaj do mięsa. By przyśpieszyć smażenie możesz powstający, podczas smażenia, sok łyżką przelewać do mięsa.
Wrzuć pokrojone wzdłuż (!) w słupki rdzenie liści kapusty, dodaj paprykę, podlej 1 szklanką wody,wymieszaj całość, przykryj na ok 5-8 minut.
Rozprowadź mąkę ziemniaczaną w pozostałej wodzie , dodaj rozdrobniony czosnek , wlej całość do mięsa, wymieszaj, zagotuj, przykryj,wyłącz płomień. Po 1-2 minutach masz gotowe danie.
Podawaj z ryżem . 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz