poniedziałek, 5 września 2011

Buraczki na ostro, chili

  Jesień wielkimi krokami zbliża się, nie mogę więc pozostać w tyle i siedzieć w kącie, czas zaczynać ...
Składniki
* 1,0 kg buraczków średnie wielkości;
* 3 cebule wielkości jajka;
* 1 owoc papryki;
* 1 łyżeczka soli;
* 1łyżeczka płaska chili mielonego;
* ¼ łyżeczki kminku mielonego;
* 300 ml soku z buraków;
* ¼ l octu winnego/jabłkowego;
Opakowanie
6 słoiczków (mniejszych) po dżemie.
Wykonanie

Ugotowane i obrane buraki pokrój w 2-3 mm plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski 2-3 mm, posyp solą i wszystkimi suchymi składnikami, wymieszaj odstaw na 2-3 godziny, co pół godziny wymieszaj.
Wlej sok i ocet , przemieszaj dokładnie, pozostaw na 2 godziny, przemieszaj co pół godziny.
Wkładaj do słoiczków, dolej pozostały sok.
Pasteryzuj 5- 7 minut.

Po otwarciu słoików i zjedzeniu sałatki, sok możesz śmiało użyć jako napój po lekkim rozcieńczeniu dobrze schłodzony, lub do sporządzenia barszczu. Możesz również wlać do słoiczka, powtórnie spasteryzować i użyć do sporządzenia barszczu wigilijnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz