Składniki
* 60 dag kapusty kwaszonej;
*
50 dag kości wędzonych od schabu/żeberek;
*
30 dag kiełbasy zwyczajnej;
*
1 duża cebula;
* 4-5 grzybków suszonych;
* 4 -5 liści laurowych;
* 4-5 grzybków suszonych;
* 4 -5 liści laurowych;
*
4 -5 ziaren ziela angielskiego;
*
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej;
*
½ łyżeczki pieprzu ziołowego(!);
*
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej; ¹)
*
sól;
*
3 ząbki czosnku;
*
seler (wielk.pół jaja); marchew (10 cm); pietruszka(10 cm);
*
25 dag ziemniaków;
*
10 dag słoniny pokrojonej w skwarki/zamiennie ok 5 dag smalcu(!);
*
1 łodyga lubczyku lub łyżka suszonego.
-
Opcjonalnie, w wersji nowszej + 1 owoc papryki.
---------------------------------------------------
¹)
- niekoniecznie, pieprz ziołowy powinien wystarczyć ale można tak
zupę „zaostrzyć”, pieprz naturalny akurat, w tej odmianie
kapuśniaku, nie sprawdza się.
WykonanieKapustę jeśli mocno kwaśna odciśnij maksymalnie z soku, (sok pozostaw), jeśli trzeba pokrój nieco, wstaw w dość dużym garnku, podlej wodą tak by kapusta lekko była przykryta, zagotuj, następnie pyrkotaj na wolnym ogniu. W międzyczasie żeberka/kości w drugim garnku zalej wodą, dodaj selera, marchew i pietruszkę pokrojone w półplasterki oraz grzyby gotuj ok 30min, wyjmij z garnka, a wywar z warzywami i grzybami (możesz je pokroić w paski) wlej do kapusty. Kości „obierz” z mięsa i dodaj do garnka, kości również i całość gotuj pod „niepełnym” przykryciem, ok 50-60min
W osobnym garnku wstaw ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj nie solone(!)
Jeśli użyjesz słoninę, wytop tłuszcz, skwarki dołóż do garnka, na tłuszczu podsmaż mocno kiełbasę pokrojoną w dość grube plastry, w połowie smażenia dodaj cebulę pokrojoną dowolnie. Oba składniki mniej więcej razem osiągną taką samą barwę, a jeśli cebula lekko się przypali, to nawet lepiej(!),
jeszcze 5 minut, usuń kości i
... SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz