piątek, 30 września 2011

Kapuśniak '70

Kapuśniak ten jest zupą typową dla lat 60-70 minionego wieku (jak to dawno(!), nie zawsze był dodatek w postaci kiełbasy, ale smak jest niepowtarzalny i bez niej. Zachęcam do spróbowania tej wersji. Trzeba przyznać, często kapuśniak ratował życie niejednemu z rodaków po ... tzw spotkaniach towarzyskich. Chociaż można chyba użyć i czasu teraźniejszego.
Składniki
* 60 dag kapusty kwaszonej;
* 50 dag kości wędzonych od schabu/żeberek;
* 30 dag kiełbasy zwyczajnej;
* 1 duża cebula;
* 4-5 grzybków suszonych;
* 4 -5 liści laurowych;
* 4 -5 ziaren ziela angielskiego;
* ½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej;
* ½ łyżeczki pieprzu ziołowego(!);
* ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej; ¹)
* sól;
* 3 ząbki czosnku;
* seler (wielk.pół jaja); marchew (10 cm); pietruszka(10 cm);
* 25 dag ziemniaków;
* 10 dag słoniny pokrojonej w skwarki/zamiennie ok 5 dag smalcu(!);
* 1 łodyga lubczyku lub łyżka suszonego.
- Opcjonalnie, w wersji nowszej + 1 owoc papryki.
                          ---------------------------------------------------
¹) - niekoniecznie, pieprz ziołowy powinien wystarczyć ale można tak zupę „zaostrzyć”, pieprz naturalny akurat, w tej odmianie kapuśniaku, nie sprawdza się.
Wykonanie
Kapustę jeśli mocno kwaśna odciśnij maksymalnie z soku, (sok pozostaw), jeśli trzeba pokrój nieco, wstaw w dość dużym garnku, podlej wodą tak by kapusta lekko była przykryta, zagotuj, następnie pyrkotaj na wolnym ogniu. W międzyczasie żeberka/kości w drugim garnku zalej wodą, dodaj selera, marchew i pietruszkę pokrojone w półplasterki oraz grzyby gotuj ok 30min, wyjmij z garnka, a wywar z warzywami i grzybami (możesz je pokroić w paski) wlej do kapusty. Kości „obierz” z mięsa i dodaj do garnka, kości również i całość gotuj pod „niepełnym” przykryciem, ok 50-60min
W osobnym garnku wstaw ziemniaki pokrojone w kostkę, gotuj nie solone(!)
Jeśli użyjesz słoninę, wytop tłuszcz, skwarki dołóż do garnka, na tłuszczu podsmaż mocno kiełbasę pokrojoną w dość grube plastry, w połowie smażenia dodaj cebulę pokrojoną dowolnie. Oba składniki mniej więcej razem osiągną taką samą barwę, a jeśli cebula lekko się przypali, to nawet lepiej(!),
 

(możesz tutaj dodać pokrojoną w dowolne kawałki paprykę , podsmażaj ok 5minut) 
 
jeszcze 5 minut, usuń kości i
... SMACZNEGO


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz