piątek, 2 marca 2012

Musztarda imbirowo kolendrowa

  Musztarda ta, o tym smaku, przeszła w moich rękach czyli kuchni, już kilka przeobrażeń w stosunku do pierwowzoru  sprzed 4 lat. To jest wersja, która stosuję już od ponad roku.
Składniki. 

* 20g (opakowanie) gorczycy w ziarnach;
* 60g gorczycy mielonej;

*
1 łyżeczka kolendry w ziarnach;
*
1 łyżeczka imbiru mielonego;
* 70-80 ml ciepłej wody (ok40
ºC) przegotowanej;

* 100 ml octu jabłkowego;
* 50 ml majonezu o niskiej zawartości tłuszczu;
* 1 łyżeczka octu balsamicznego;

*
½ łyżeczki maggi lub sosu sojowego.
Wykonanie. 
  Ziarna gorczycy i kolendry mocno pokrusz/zmiażdż, nie miel(!), wsyp do słoiczka poj. 400ml, wsyp też gorczycę mieloną zalej ciepłą wodą, po ostygnięciu dolej ocet, imbir i maggi/sos sojowy, dokładnie wymieszaj, dodaj majonez, po wymieszaniu zakręć słoiczek, odstaw na ok. 2 doby.
  Jeśli musztarda będzie zbyt „sucha” dodaj octu z wodą zimą wodą, w równej proporcji.
Uwaga:
Bardzo pikantna, łagodzić możesz zwiększając ilość majonezu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz