Składniki.
* 20g (opakowanie) gorczycy w ziarnach;
* 60g gorczycy mielonej;
* 1 łyżeczka kolendry w ziarnach;
* 1 łyżeczka imbiru mielonego;
* 70-80 ml ciepłej wody (ok40ºC) przegotowanej;
* 100 ml octu jabłkowego;
* 50 ml majonezu o niskiej zawartości tłuszczu;
* 1 łyżeczka octu balsamicznego;
* ½ łyżeczki maggi lub sosu sojowego.
Wykonanie. * 60g gorczycy mielonej;
* 1 łyżeczka kolendry w ziarnach;
* 1 łyżeczka imbiru mielonego;
* 70-80 ml ciepłej wody (ok40ºC) przegotowanej;
* 100 ml octu jabłkowego;
* 50 ml majonezu o niskiej zawartości tłuszczu;
* 1 łyżeczka octu balsamicznego;
* ½ łyżeczki maggi lub sosu sojowego.
Ziarna gorczycy i kolendry mocno pokrusz/zmiażdż, nie miel(!), wsyp do słoiczka poj. 400ml, wsyp też gorczycę mieloną zalej ciepłą wodą, po ostygnięciu dolej ocet, imbir i maggi/sos sojowy, dokładnie wymieszaj, dodaj majonez, po wymieszaniu zakręć słoiczek, odstaw na ok. 2 doby.
Jeśli musztarda będzie zbyt „sucha” dodaj octu z wodą zimą wodą, w równej proporcji.
Uwaga:
Bardzo pikantna, łagodzić możesz zwiększając ilość majonezu.
Uwaga:
Bardzo pikantna, łagodzić możesz zwiększając ilość majonezu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz