poniedziałek, 27 lutego 2012

Śledź z nerwem liścia kapusty pekińskiej

  Podaję, zgodnie z wczorajszym zapisem, drugą z trzech wersji, śledzia czyli Ryby Królewskiej. Tu przyznaję się, z wczorajszego z orzechem niewiele zostało, a i ten też prawie na wykończeniu. Koledze za bardzo smakowały obie wersje. Na trzecią już zapowiedział się na jutro, ale obiecał dostarczyć ikrę ze śledzi solonych, na "polski kawior".
  Inaczej dostanie "ucho od śledzia".
Składniki. 
* 4 płaty śledzia;
* 1 łyżeczka czubata musztardy;

*
1 duża cebula;
* 1 łyżeczka bazylii czerwonej;
*
½
łyżeczki pieprzu czarnego świeżo zmielonego;
* sól „ w trzy palce”;
*
owocu papryki czerwonej;
* nerwy z 5-7 liści kapusty pekińskiej;
* 25 ml octu jabłkowego;
* 100 ml majonezu;
* 50 ml
oleju z pestek winogron.
Wykonanie. 

  Płaty śledzia po wymoczeniu, zależnie od zasolenia, posmaruj wewnątrz musztardą, poskładaj”parami”, obsyp na zewnątrz bazylią odłóż.
  Cebulę i paprykę pokrój w piórka, nerwy liści kapusty w tzw. „średnią frytkę”, posól, dodaj pieprz. Odstaw na 10-15 minut.
  Dodaj pokrojonego w 1-2 cm poprzeczne paski śledzia, ocet majonez, olej wymieszaj i lekko ugnieć całość, odstaw na 2-4 godziny w chłodne miejsce.
                        

2 komentarze: