... co zrobić gdy chętka na mięso
odchodzi
człowiek zjadłby coś nieco lżejszego
a nic na myśl nie przychodzi
prócz jabłek i czegoś chińskiego
na przekór zamiast z kraju środka
bierzesz to coś z kraju samby (tam też
się to coś spotka)
dodać trzeba owoc
zakazany ten z raju
jaj kilka i cynamonu
danie tworzysz szybko
warte nawet tronu
tak właśnie dzisiejszego ranka
powstała niniejsza obiadowa zapiekanka ...
Składniki.
* 5 szkl wody;
* ¼ łyżeczki soli;
* 1 łyżka masła;
* 1 szkl mleka;
* 1,5-2,0 kg jabłek słodko winnych (już po obraniu i bez gniazd nasiennych);
* 5 jaj;
* ¾ szkl cukru z trzciny cukrowej;
* 20 g cukru waniliowego/wanilinowego;
* 1 łyżka margaryny;
* ½- szkl. bułki tartej;
* 1 czubata łyżka cynamonu mielonego.
Użyłem do zapiekania formy 34x20x6 cm.
Wykonanie.
Ryż
ugotuj na półtwardo w 5 szklankach wody, dodaj masło wymieszaj,
odstaw. Po wystudzeniu, wlej mleko z rozpuszczonym cukrem
waniliowym wymieszaj dokładnie.
Jabłka
zetrzyj na gruby wiór, wymieszaj z cynamonem, dwa jabłka pokrój w
cienkie plasterki.
Żółtka
jajek utrzyj z ½
szklanki cukrem, białka ubij na sztywną pianę, połącz je razem i
wymieszaj z wystudzonym ryżem.
Naczynie
do zapiekania posmaruj wewnątrz margaryną, wysyp tartą bułką.
Wykładaj
warstwami ryż i jabłka, wierzchnią niech tworzy ryż, który posyp
lekko cynamonem, na którym poukładaj plasterki jabłek, posyp
całość pozostałą, ilpścią ¼
szklanki cukru.
Zapiekanie:
wstaw do gorącego piekarnika temp.180 º
C,
ok 50 min. przykrytej +10 min. zapiekaj odkryte.
Doskonale,
jako uzupełnienie, spisuje się położona na talerzu obok
zapiekanki,ubita „Śnieżka” z dodatkiem łyżki startej
czekolady.
Uwaga:
w zależności od słodyczy własnej jabłek, można je dosłodzić.
Moje z działkowego zbioru, nie wymagały tego zabiegu.
moje smaki, zdecydowanie :)
OdpowiedzUsuńKochasz margarynę!
OdpowiedzUsuń