sobota, 6 października 2012

Sobotnia zapiekanka

... co zrobić gdy chętka na mięso odchodzi
człowiek zjadłby coś nieco lżejszego
a nic na myśl nie przychodzi
prócz jabłek i czegoś chińskiego
na przekór zamiast z kraju środka
bierzesz to coś z kraju samby (tam też się to coś spotka)
dodać trzeba owoc zakazany ten z raju
jaj kilka i cynamonu
danie tworzysz szybko
warte nawet tronu
tak właśnie dzisiejszego ranka
powstała niniejsza obiadowa zapiekanka ...

Składniki.
* 3 szkl. ryżu;
* 5 szkl wody;
* ¼ łyżeczki soli;
* 1 łyżka masła;
* 1 szkl mleka;
* 1,5-2,0 kg jabłek słodko winnych (już po obraniu i bez gniazd nasiennych);
* 5 jaj;
* ¾ szkl cukru z trzciny cukrowej;
* 20 g cukru waniliowego/wanilinowego;
* 1 łyżka margaryny;
* ½- szkl. bułki tartej;
* 1 czubata łyżka cynamonu mielonego.

Użyłem do zapiekania formy 34x20x6 cm.
Wykonanie. 
Ryż ugotuj na półtwardo w 5 szklankach wody, dodaj masło wymieszaj, odstaw. Po wystudzeniu, wlej mleko z rozpuszczonym cukrem waniliowym wymieszaj dokładnie.
Jabłka zetrzyj na gruby wiór, wymieszaj z cynamonem, dwa jabłka pokrój w cienkie plasterki.
Żółtka jajek utrzyj z ½ szklanki cukrem, białka ubij na sztywną pianę, połącz je razem i wymieszaj z wystudzonym ryżem.
Naczynie do zapiekania posmaruj wewnątrz margaryną, wysyp tartą bułką.
Wykładaj warstwami ryż i jabłka, wierzchnią niech tworzy ryż, który posyp lekko cynamonem, na którym poukładaj plasterki jabłek, posyp całość pozostałą, ilpścią ¼ szklanki cukru.
Zapiekanie: wstaw do gorącego piekarnika temp.180 º C, ok 50 min. przykrytej +10 min. zapiekaj odkryte.
Doskonale, jako uzupełnienie, spisuje się położona na talerzu obok zapiekanki,ubita „Śnieżka” z dodatkiem łyżki startej czekolady.
Uwaga: w zależności od słodyczy własnej jabłek, można je dosłodzić. Moje z działkowego zbioru, nie wymagały tego zabiegu.

2 komentarze: