czwartek, 18 października 2012

Zapiekanka ze szpinakiem

 Któż z nas nie pamięta przedszkolnego szpinaku, gdy zmuszano nas do jedzenia papki, o niezbyt miłej konsystencji i kolorze. Może nie byłem ( i jestem?!) dziwakiem i ta papka smakowała mi zawsze, a najbardziej sporządzana przez Mamę w sposób, który stosuję / pielęgnuję do dziś. Po prostu nie gotuję go, a prażę. 
  Teraz zaproponuję Ci zapiekankę, którą zjadł ktoś [ i to kilkakrotnie już(!)] ze smakiem, o kim można powiedzieć, że nienawidzi prawie szpinaku, właśnie od czasów przedszkolnych.

Składniki.
* 50 dag makaronu świderki;
* 50 dag kiełbasy (zwyczajna, śląska);
* 50 dag szpinaku świeżego; ¹]
* 4 cebule (wielkości jaja kurzego);
* 300 ml śmietany do zup;
* 3-4 jaja;(lub +2 jeśli więcej szpinaku);
* 15 dag sera żółtego;
* 75 ml oleju;
* 1½ łyżki (płaskiej) soli;
* 1 łyżka bazylii;
* 1 płaska łyżeczka pieprzu zielonego, zmielonego;
* ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej;
* 4 ząbki czosnku;
* ok ½ szkl wody; ²]
* 5 dag margaryny ( do smarowania brytfanny);
* ok ¼ szkl kaszy kuskus.
Oraz: - odrobina papryki słodkiej do dekoracji (na foto ukośne paski).

Do zapiekania: użyłem brytfanny [36 x 21 x 7 (cm)].

¹]-można mrożony szpinak; ilość szpinaku jeśli ktoś lubi, można śmiało zwiększyć do 75 dag, tylko dla lepszej spójności, do lekko wystudzonej już mieszanki makarono-szpinakowej lepiej dodać dwa jajka.

²]- tylko jeśli użyjesz świeży szpinak.
Wykonanie. 
 Makaron ugotuj al'dente w wodzie z 1 łyżką soli, przelej zimną wodą do wystudzenia, wlej 25 ml oleju, wsyp bazylię, dodaj zgnieciony 1 ząbek czosnku, wymieszaj odstaw, nawet na całą noc.
Ser zetrzyj na gruby wiór, śmietanę rozbełtaj z jajami i ½ łyżeczki soli. Odstaw.
Cebulę pokrój w piórka, podsmaż na patelni z 50 ml oleju, gdy zacznie lekko żółknąć dodaj szpinak, wlej szkl. wody ¹], wymieszaj, przykryj i duś pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po ok 15 minutach posól, dodaj gałkę muszkatołową i zmiażdżone 3 ząbki czosnku, po ok 5 minutach odstaw z ognia, pozostaw pod przykryciem.
Równolegle na drugiej patelni:
- pokrojoną w bardzo cienkie półplasterki kiełbasę, wrzuć na patelnię (nie dawaj tłuszczu!), podlej pozostałą ilością wody trzymaj na silnym ogniu, często mieszaj, podsmaż do lekkiego zbrązowienia.
  Połącz zawartość obu patelni, dodaj ¾ ilości makaronu oraz pieprz, wymieszaj.
Brytfannę wysmaruj margaryną, obsyp kuskusem, dno wyłóż warstewką z połowy pozostałego makaronu, wyłóż równą warstwą mieszankę: makaron-szpinak-cebula-kiełbasa.
Lekko ugnieć całość, wyłóż na wierzch pozostały makaron, polej śmietaną rozbełtaną z jajem, posyp serem i zapiekaj w temp 180º C pod przykryciem (folia aluminiowa lekko podziurkowana) 50 min, następnie ok. 15 minut, w temp 200º C , do lekkiego przypieczenia sera, najlepiej już na wyższym poziomie piekarnika.
  Idealnym dodatkiem jest pomidor, obrany ze skórki, pokrojony w 6-8 ki, bez dodatków soli czy pieprzu.


- ¹]- jeśli użyjesz mrożony szpinak, wody nie dolewaj.

3 komentarze:

  1. Szpinak świeży myję i wrzucam na patelnię z oliwą i czosnkiem, ta odrobina wody mu wystarczy! Sól, pieprz do smaku. Super zapiekanka, muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko ta margaryna mi nie pasuje :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za jednym zamachem odpowiadam na oba wpisy.
      Beato, szpinak jako jarzynkę(!),robię prawie tak samo, jeszcze dodaję gałkę muszkatołową, oraz jajko i bez wody. Generalnie jeśli chodzi o margarynę/tłuszcz, wszystko zależy od tego czy szpinak ma być mniej"cholesterolowy". Zwróć uwagę, że tutaj jest ser zółty, śmietana do zup (nie jest prze niskoprocentowa(!)i jaja.
      Margaryna w tym przepisie służy tylko do wysmarowania brytfanny, ;-),natomiast smażenie / duszenie ... :-))
      pychole

      Usuń