poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Płatki róży w syropie

Przepis ten jest bardzo prosty, można powiedzieć że typowo "leniwcowy", ale swoją rolę spełnia doskonale.
Składniki
* 1 szklanka świeżych płatków róży pachnącej (ciasno włożonych); ***
* ¾ szkl
cukru;
*
 kwasek cytrynowy "na czubek noża";
*
ok 1/2 szklanki wody;
*
2-4 łyżeczki alkoholu (czysta wódka lub spirytus < wówczas można mniej);
Jako opakowanie  2 słoiczki 200g (po koncentracie pomidorowym).
Wykonanie
Płatki róży jak i pozostałe składniki podziel na dwa słoiczki: wkładaj najpierw płatki, cukier , kwasek cytrynowy i woda. Wlewając wodę lekko potrząsaj słoiczkami aby woda objęła wsad tylko go przykrywając.
Możesz dodać więcej cukru ale bez przesady. Może nie rozpuścić się w całości. Dodaj alkohol.  Zakręć .
Pasteryzuj 10 min. w temp. 90° - 100°.
Robię  tak od kilku już lat, a używam jako dodatku do ciast, nadzienia -dodatku do dżemu który daję do pączków.
  Polecam amatorom zastosowanie syropu jako dodatek (na dzień przed spożyciem!)do win, wódki,lub do sporządzania np likieru. Tylko dawkować należy bardzo ostrożnie ( ja na początku często przedobrzałem).
Po pierwszym otwarciu i nie zużyciu w całości dolej łyżeczkę alkoholu i możesz pozostałą ilość przechowywać w lodówce, już bez pasteryzowania.
Pobierając jakąkolwiek ilość używaj wyłącznie czystej sparzonej wrzątkiem (i ostudzonej) łyżeczki. 
 *** UWAGA.
Płatki należy zbierać z kwiatów  rozwiniętych

ale jeszcze z nieodkrytymi słupkami, otwarte w pełni już są bezużyteczne mają już dużą stratę zapachu. Nie należy też myć płatków, bo stracą zapach.

1 komentarz:

  1. Przepis uzupełniam bardzo ważną uwaga(wytłuszczone i na czerwono). Przyznaję, powinienem zaznaczyć to od razu, ale właśnie rutyna zgubiła mnie w tym przypadku.
    Przepraszam.

    OdpowiedzUsuń