Składniki
* 1 szklanka świeżych płatków róży pachnącej (ciasno włożonych); ***
* ¾ szkl cukru;
* kwasek cytrynowy "na czubek noża";
* ok 1/2 szklanki wody;
* 2-4 łyżeczki alkoholu (czysta wódka lub spirytus < wówczas można mniej);
* ¾ szkl cukru;
* kwasek cytrynowy "na czubek noża";
* ok 1/2 szklanki wody;
* 2-4 łyżeczki alkoholu (czysta wódka lub spirytus < wówczas można mniej);
Jako opakowanie 2 słoiczki 200g (po koncentracie pomidorowym).
Wykonanie
Płatki róży jak i pozostałe składniki podziel na dwa słoiczki: wkładaj najpierw płatki, cukier , kwasek cytrynowy i woda. Wlewając wodę lekko potrząsaj słoiczkami aby woda objęła wsad tylko go przykrywając.
Możesz dodać więcej cukru ale bez przesady. Może nie rozpuścić się w całości. Dodaj alkohol. Zakręć .
Pasteryzuj 10 min. w temp. 90° - 100°.
Możesz dodać więcej cukru ale bez przesady. Może nie rozpuścić się w całości. Dodaj alkohol. Zakręć .
Pasteryzuj 10 min. w temp. 90° - 100°.
Robię tak od kilku już lat, a używam jako dodatku do ciast, nadzienia -dodatku do dżemu który daję do pączków.
Polecam amatorom zastosowanie syropu jako dodatek (na dzień przed spożyciem!)do win, wódki,lub do sporządzania np likieru. Tylko dawkować należy bardzo ostrożnie ( ja na początku często przedobrzałem).
Polecam amatorom zastosowanie syropu jako dodatek (na dzień przed spożyciem!)do win, wódki,lub do sporządzania np likieru. Tylko dawkować należy bardzo ostrożnie ( ja na początku często przedobrzałem).
Po pierwszym otwarciu i nie zużyciu w całości dolej łyżeczkę alkoholu i możesz pozostałą ilość przechowywać w lodówce, już bez pasteryzowania.
Pobierając jakąkolwiek ilość używaj wyłącznie czystej sparzonej wrzątkiem (i ostudzonej) łyżeczki.
Pobierając jakąkolwiek ilość używaj wyłącznie czystej sparzonej wrzątkiem (i ostudzonej) łyżeczki.
Przepis uzupełniam bardzo ważną uwaga(wytłuszczone i na czerwono). Przyznaję, powinienem zaznaczyć to od razu, ale właśnie rutyna zgubiła mnie w tym przypadku.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam.