piątek, 31 stycznia 2014

Śledź piątkowy w śmietanie

 Tego śledzia robiłem już kilkanaście razy, za każdym razem był inny, a to dzięki użyciu różnych ziół w końcowej fazie, za każdym razem smakował nam wyśmienicie.
 Czy Tobie przypadnie do gustu, (?), a może coś zmienisz ... zachęcam.
Składniki. 
* 2 śledzie solone; ¹]
* 2-3 jabłka słodko-winne;
* 5-6 niezbyt dużych cebul białych;
* 1 cebula czerwona;
* ¼ łyżeczki cukru trzcinowego;
* ½ łyżeczki pieprzu naturalnego;
* 100 ml jogurtu gęstego;
* 100 ml śmietany gęstej;
* 1 płaska łyżeczka ulubionych ziół (ja dałem oregano z estragonem) może być mięta, jak i melisa, każde przy śledziu jest dobre, sprawdziłem(!)
–----- –-----
¹] – można płaty matiesów, ale to już będzie, w tym zestawieniu, zupełnie inny miało smak.
Wykonanie.
Płaty oczyszczonych, wymoczonych odpowiednio śledzi podziel poprzecznie na połowy, przełóż startymi na gruby wiór jabłkami (oczyszczonymi tylko z gniazd nasiennych) wymieszanymi z połową pieprzu zmielonego. Pozostaw na kilkanaście godzin (najlepiej na noc).
Cebulę pokrój na możliwie najcieńsze plasterki (jeśli większą to na półplasterki), posyp cukrem, wymieszaj odstaw na 1-2 godziny. Cebulę czerwoną pokrój w miarę cienkie plastry, rozłożone na sicie sparz wrzątkiem , przelej zimną wodą. Wymieszaj jogurt z e śmietana , dodaj resztę pieprzu.
Część cebuli rozłóż na półmisku i polej lekko śmietaną z jogurtem, ułóż śledzie oczyszczone z jabłek nie płucz wodą (!) rozłóż pozostała cebulę, polej resztą śmietany, udekoruj cebulą czerwoną, posyp ziołami. Pozostaw na czas gotowania ziemniaków w mundurkach, które podaj osobno.
SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. same pyszności. Uwielbiam śledzika w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, jak tu śledzikiem pięknie pachnie :) Pyszności i tak pięknie wyglądają :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń