wtorek, 23 sierpnia 2011

Śledź jabłkowy w śmietanie

Jak już wspomniałem, ryba może byś serwowana w wielu odmianach. Tym razem też nic nowego.
Tylko czy naprawdę nic nowego? Odpowiedz po zrobieniu i spożyciu.

Składniki
* 50 dag płatów śledzi (matiesów);
* 20 dag
cebuli;
* 3
 jabłka winno kwaśne;
* 200
ml śmietany gęstej (% wg uznania)
* 10-15
ziaren pieprzu zielonego, świeżo mielonego;
* 1/8 łyżeczki
cukru  (inaczej ale „miara:”: w trzy palce”).
Jeśli wersja obiadowa:
* ziemniaki ilość zależna od potrzeb;
*
sól.
Wykonanie

Śledzie wypłucz do "czystej wody", mocz ok 2 godzin, co 30 min zmieniaj wodę.

UWAGA: lepiej sprawdź czy wymagane jest tak długie moczenie, za bardzo wymoczony traci swój smak.

Po wymoczeniu dobrze odsącz płaty, papierowym ręcznikiem, utrzyj 2 jabłka, razem ze skórką, wymieszaj ze śledziami i odstaw w chłodne miejsce na noc.
Jeśli przeznaczasz je na obiad to mogą leżeć aż do obiadu. Jeszcze lepiej.
Zbierz cały "okład" jabłkowy i wyrzuć; płatów nie płucz(!)
Cebulę pokrój w piórka 1-2 mm, lekko( w tzw. dwa palce) posyp cukrem, wymieszaj rozdzielając piórka, obierz jabłko i zetrzyj na grube wióry, wymieszaj z cebulą, pieprzem, śledziami (mogą być płaty, ja kroję na 3-4cm kawałki), dodaj śmietanę, wymieszaj i podaj na stół.


W wersji obiadowej, do tego... ZIEMNIAKI W MUNDURKACH (każdy sobie sam obiera!),  pychota...
Zi
emniaki normalnie solisz przy gotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz