sobota, 1 października 2011

Buraczki z papryką, łagodne

Czas przetworów w pełni, po buraczkach na ostro, wersja łagodna.
Składniki
* 3kg buraków dowolnej wielkości;
* 20 dag cebuli;
* 3 owoce papryki;
* 1 łyżka płaska soli;
* 1/5 łyżeczki kminku mielonego
* 1/5 łyżeczki jałowca zmielonego;
* ¾ łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego;
* 1 łyżeczka suszonego kopru;
* 0,5 l soku z buraków;
* 0,5 l octu winnego/jabłkowego.
Opakowanie
8 słoiczków (średnich) po majonezie, koncentracie.
Wykonanie
Ugotowane i obrane buraki pokrój w słupki o przekroju 0,5 cm, cebulę w piórka, paprykę w kostkę 1x 1cm, posyp solą, wymieszaj, pozostaw na ok 1 godzinę, co parę minut wymieszaj. Dodaj wszystkie pozostałe suche składniki, odstaw na 2-3 godziny, co pół godziny wymieszaj. Wlej sok i ocet , przemieszaj dokładnie, pozostaw na 2 godziny, przemieszaj co pół godziny. Wkładaj do słoiczków, dolej pozostały sok. 
Pasteryzuj 5- 7 minut. 
Po otwarciu słoików i zjedzeniu sałatki, sok możesz śmiało użyć jako napój po lekkim rozcieńczeniu dobrze schłodzony, lub do sporządzenia barszczu. Możesz również wlać do słoiczka, powtórnie spasteryzować i użyć do sporządzenia barszczu wigilijnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz