Otrzymałem tubkę chrzanu WASABI, zastanawiałem się co zrobić z tym egzotycznym dodatkiem. Polatałem po i-necie i w zasadzie ciężko było coś wybrać, ... i jak zwykle, powstało coś nowego to co proponuję niżej. Jeśli zadowoli to czyjeś podniebienie, ucieszę się, a każdy komentarz przeczytam z uwagą.
*
2 filety z drobiu;
*
1- 2 łyżeczki chrzanu Wasabi;
*
1 łyżeczka masła;
*
1 płaska łyżka miodu;
*
1 łyżka oleju z ryżu;
*
1 łyżka płaska czubrycy;
*
15-20 liści szpinaku;
*
sól czosnkowa;
Sos
*
5 dag żurawin suszonych;
*
10 dag żurawin świeżych (mrożonych);
*
100 ml gęstej śmietany;
*
200-250 ml wody;
*
1 łyżeczka masła;
*
- sól, pieprz biały świeżo mielony, do smaku w miarę potrzeb.
Wykonanie.
Z
filetów odetnij „przyrosty”, tzn. mniejsze części, większe
nakłuwaj od strony pokrytej błoną (np. widelcem, by łatwiej
przenikały przyprawy). Robiąc jak najmniejsze nacięcie z boku,
zrób kieszenie z filetów. W kieszenie włóż mieszankę: Wasabi
z masłem i odrobiną soli. Do każdej z kieszeni powkładaj
surowe(!) liście szpinaku dodatkowo lekko posypane solą .
Teraz
filety natrzyj mieszanką z oleju i miodu, posyp solą czosnkową i
czubrycą, lekko ją wciskając w mięso. Odcięte „przyrosty”
filetów, potraktuj tak samo mieszanką przypraw.
Odstaw
do lodówki na 3-4 godziny.
Opiekanie/smażenie
rób na patelni grillowej, spryskanej lekko olejem z ryżu (najwyższa
temperatura dymienia(!!). Czasu smażenia nie podaję, lepiej
najpierw daj duży płomień, potem zmniejsz i dosmażaj często
przewracając, tak by nadzienie nie było surowe, chociaż jak
wiadomo, szpinak surowy nie jest „niejadalny”a nawet lepszy
smakowo.
Zrób
sos:
-żurawiny
rozgotuj w 200 ml wody, dodaj masło i chleb "Pumpernikel", zmiksuj, pod koniec miksowania dodawaj
łyżką śmietanę. Jeśli sos wyda Ci się za gęsty, dolej
pozostałą wodę (ale przegotowaną). Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj
z ryżem brązowym oraz białym z żurawiną suszoną i białym ze
szpinakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz