piątek, 22 czerwca 2012

Kurczak Wasabi

  Otrzymałem tubkę chrzanu WASABI, zastanawiałem się co zrobić z tym egzotycznym dodatkiem. Polatałem po i-necie i w zasadzie ciężko było coś wybrać, ...  i jak zwykle, powstało coś nowego to co proponuję niżej. Jeśli zadowoli to czyjeś podniebienie, ucieszę się, a każdy komentarz przeczytam z uwagą.

Składniki.(4 porcje)
* 2 filety z drobiu;
* 1- 2 łyżeczki chrzanu Wasabi;
* 1 łyżeczka masła;
* 1 płaska łyżka miodu;
* 1 łyżka oleju z ryżu;
* 1 łyżka płaska czubrycy;
* 15-20 liści szpinaku;
* sól czosnkowa;
Sos
* 5 dag żurawin suszonych;
* 10 dag żurawin świeżych (mrożonych);
* 100 ml gęstej śmietany;
* 200-250 ml wody;
* 1 łyżeczka masła;
* 1 /2 kromki chleba „Pumpernikel”;
* - sól, pieprz biały świeżo mielony, do smaku w miarę potrzeb.
Wykonanie. 
Z filetów odetnij „przyrosty”, tzn. mniejsze części, większe nakłuwaj od strony pokrytej błoną (np. widelcem, by łatwiej przenikały przyprawy). Robiąc jak najmniejsze nacięcie z boku, zrób kieszenie z filetów. W kieszenie włóż mieszankę: Wasabi z masłem i odrobiną soli. Do każdej z kieszeni powkładaj surowe(!) liście szpinaku dodatkowo lekko posypane solą .
Teraz filety natrzyj mieszanką z oleju i miodu, posyp solą czosnkową i czubrycą, lekko ją wciskając w mięso. Odcięte „przyrosty” filetów, potraktuj tak samo mieszanką przypraw.
Odstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Opiekanie/smażenie rób na patelni grillowej, spryskanej lekko olejem z ryżu (najwyższa temperatura dymienia(!!). Czasu smażenia nie podaję, lepiej najpierw daj duży płomień, potem zmniejsz i dosmażaj często przewracając, tak by nadzienie nie było surowe, chociaż jak wiadomo, szpinak surowy nie jest „niejadalny”a nawet lepszy smakowo.
Zrób sos:
-żurawiny rozgotuj w 200 ml wody, dodaj masło i chleb "Pumpernikel", zmiksuj, pod koniec miksowania dodawaj łyżką śmietanę. Jeśli sos wyda Ci się za gęsty, dolej pozostałą wodę (ale przegotowaną). Dopraw solą i pieprzem.
Podawaj z ryżem brązowym oraz białym z żurawiną suszoną i białym ze szpinakiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz