Zapiekanki bez tłuszczu jak i inne dania są zawsze zjadliwe w naszym domu, mimo że chleb ze smalcem własnego wyrobu znika w niezłym tempie.
Dziś proponuję zapiekankę ale nie taką zwykła, właśnie inną ze względu na użyte naczynie, do zakupu którego zachęcam szczerze. Sam dostałem dwa takie gary w prezencie za, nazwijmy to " pomoc kulinarną" i przyznam, że prezenty te przerosły moje oczekiwania.
Składniki.(na gar 4 litrowy)
*
25 dag makaronu pełnoziarnistego „świderki” ;
*
75 dag kapusty białej młodej;
*
15 dag pieczarek;
*
15 dag cebuli;
*
40 dag kiełbasy Śląskiej (lub innej grubo mielonej);
*
3 jajka;
*
po 1/2 łyżeczki pieprzu zielonego mielonego i soli;
*
po 1 łyżeczce majeranku i bazylii;
*
¼ łyżeczki kminku
mielonego lub jałowca;
*
1-2 pomidory;
*
5 dag sera żółtego.
Wykonanie.
Garnek
rzymski zalej wodą na 15-20 minut, najlepiej gorącą.
Makaron
zalej wrzątkiem, posól normalną ilością wg uznania, odstaw na
15-20 minut.
Kapustę
pokrój w kostkę przelej na sicie wrzątkiem. Kiełbasę pokrojoną
w jak najcieńsze półplasterki trzymaj na patelni aż „puści”
tłuszcz dodaj cebulę i przesmażaj, a gdy cebula jest już szklista
dodaj cienko pokrojone pieczarki, trzymaj jeszcze ok 5 minut często mieszając.
Odcedzony dokładnie makaron wymieszaj z kapustą i przesmażoną
kiełbasą i przyprawami oraz jajkami. Po opróżnieniu garnka z
wody włóż przygotowaną „mieszankę”, na wierzch połóż
plastry obranego ze skórki pomidora, na nich połóż kawałki sera.
Zakryty
gar wstaw do zimnego(!) piekarnika temperaturę ustaw na 220 º
C,
po osiągnięciu temperatury trzymaj jeszcze ok 10 minut, zmniejsz na
200 º
C
i zapiekaj przez 60 minut niezależnie czy włączysz termoobieg czy
nie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz