poniedziałek, 25 czerwca 2012

Świderkowa zapiekanka z ”rzymskiego garnka”

 Zapiekanki bez tłuszczu jak i inne dania są zawsze zjadliwe w naszym domu, mimo że chleb ze smalcem własnego wyrobu znika w niezłym tempie.
 Dziś proponuję zapiekankę ale nie taką zwykła, właśnie inną ze względu na użyte naczynie, do zakupu którego zachęcam szczerze. Sam dostałem dwa takie gary w prezencie za, nazwijmy to " pomoc kulinarną" i przyznam, że prezenty te przerosły moje oczekiwania.

Składniki.(na gar 4 litrowy)
* 25 dag makaronu pełnoziarnistego „świderki” ;
* 75 dag kapusty białej młodej;
* 15 dag pieczarek;
* 15 dag cebuli;
* 40 dag kiełbasy Śląskiej (lub innej grubo mielonej);
* 3 jajka;
* po 1/2 łyżeczki pieprzu zielonego mielonego i soli;
* po 1 łyżeczce majeranku i bazylii;
* ¼ łyżeczki kminku mielonego lub jałowca;
* 1-2 pomidory;
* 5 dag sera żółtego.
Wykonanie. 
Garnek rzymski zalej wodą na 15-20 minut, najlepiej gorącą.
Makaron zalej wrzątkiem, posól normalną ilością wg uznania, odstaw na 15-20 minut.
Kapustę pokrój w kostkę przelej na sicie wrzątkiem. Kiełbasę pokrojoną w jak najcieńsze półplasterki trzymaj na patelni aż „puści” tłuszcz dodaj cebulę i przesmażaj, a gdy cebula jest już szklista dodaj cienko pokrojone pieczarki, trzymaj jeszcze ok 5 minut często mieszając. Odcedzony dokładnie makaron wymieszaj z kapustą i przesmażoną kiełbasą i przyprawami oraz jajkami. Po opróżnieniu garnka z wody włóż przygotowaną „mieszankę”, na wierzch połóż plastry obranego ze skórki pomidora, na nich połóż kawałki sera.
Zakryty gar wstaw do zimnego(!) piekarnika temperaturę ustaw na 220 º C, po osiągnięciu temperatury trzymaj jeszcze ok 10 minut, zmniejsz na 200 º C i zapiekaj przez 60 minut niezależnie czy włączysz termoobieg czy nie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz