Wiosenne nowalijki już pojawiły się, więc czas na sporządzanie sezonowych smakołyków, jak większość robionych na zasadzie przeglądu dostępnych "środków".
Dziś moja propozycja, która jak myślę będzie inspiracją również dla Ciebie.
Składniki.
*
20 dag rzodkiewki
*
½ szklanki młodych listków portulaki;
*
1 jajo ugotowane na twardo;
*
1 ogórek małosolny;
*
20 ml oliwy z oliwek ¹);
*
25 ml majonezu;
*
kilka liści sałaty rzymskiej ²);
*
sól, pieprz zielony.
Jeżeli
chcesz zrobić pastę, to dodatkowo:
*
2 jaja ugotowane na twardo;
*
5 dag masła;
albo
zamiennie:
*
olej, lub majonez, masło
________________________
¹)-
używam do surowego spożycia oliwy z pestek winogron ponieważ
oprócz walorów smakowych dodatkowo zwalcza cholesterol, ten
niedobry szczególnie.
²)-
oczywiście można inną.
Wykonanie.
Sałatka.
Rzodkiewkę
poszatkuj na bardzo cieniutkie(!) plasterki, lekko posól.
Jaja pokrój w drobną kostkę (możesz krajarką do jaj), dodaj do rzodkiewki, równocześnie dodając listki portulaki oraz drobno porwane listki sałaty oraz pokrojony również w bardzo cienkie pół-plasterki ogórek.
Dodaj olej, majonez, pieprz zmielony i sól w miarę potrzeby, wymieszaj i wstaw do lodówki, do schłodzenia.
Pasta.
Podane wyżej składniki wystarczy poddać lekkiej obróbce w malakserze, po dodaniu jeszcze dwóch jaj i masła albo oleju lub majonezu.
Jaja pokrój w drobną kostkę (możesz krajarką do jaj), dodaj do rzodkiewki, równocześnie dodając listki portulaki oraz drobno porwane listki sałaty oraz pokrojony również w bardzo cienkie pół-plasterki ogórek.
Dodaj olej, majonez, pieprz zmielony i sól w miarę potrzeby, wymieszaj i wstaw do lodówki, do schłodzenia.
Pasta.
Podane wyżej składniki wystarczy poddać lekkiej obróbce w malakserze, po dodaniu jeszcze dwóch jaj i masła albo oleju lub majonezu.
Uwaga,
robiąc pastę, dopiero po zmiksowaniu pozostałych składników
dodaj sałatę bardzo drobno porwaną.
Z
czym jeść(?) …ze smakiem!
Ja spożyłem swoją porcję, jako sałatkę, z cienką kromką suchego chleba. Odkryłem super rzecz: chleb razowy przetrawiony przez toster.
Ja spożyłem swoją porcję, jako sałatkę, z cienką kromką suchego chleba. Odkryłem super rzecz: chleb razowy przetrawiony przez toster.
Ciekawe połączenie smaków:)
OdpowiedzUsuńPochwała, (tak to odczytuję) z Waszej klawiatury, to balsam ...na moje kubki smakowe. Zapewniam, faktycznie smak jest ciekawy.
UsuńPozdrawiam serdecznie.
Faktycznie, gdy zrobiłem pierwszy raz połączenie smaków było zaskakujące, negatywnie bo zrobiłem ze zwykła sałatą, na dodatek pokrojoną. Goryczy nie dało się usunąć. Następną robiłem już ze swoją sałatą rzymską i zupełnie inaczej smakowało, faktycznie była smaczna. Sałatę rzymską można kroić, nie zmienia smaku, ale pierwszy raz na wszelki wypadek rwałem na kawałeczki. Poza tym, zwyczajną sałatę miałem kupną i tu może była przyczyna goryczy.
UsuńMożna dodać nieco posiekanego orzecha włoskiego.