piątek, 22 czerwca 2012

Piekielny sos

Czas grillowania już w pełni. Dziś proponuję jeden z moich sosów. Ten, obok wielu, stosuję od dawna z równym  powodzeniem do zimnych mięs jak i do fondue i grillowanych smakołyków.

Składniki. 
* 10-20(¹) ząbków czosnku;
*
3 papryki czerwone lub żółte;
*
½ –1(²) łyżeczki Pastychili” lub łyżeczka mielonego chili, ew. pieprzu chayenne;
*
2 pomidory;
*
½ łyżeczki mielonego imbiru;
*
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
*
2 cebule wielkości jaja kurzego;
*
150 ml majonezu;
*
50 -100ml (³)śmietany kwaśnej, gęstej;(można użyć jogurt naturalny);
*
sól.
_______________________________________
(¹)
- jeśli jesteś smakoszem czosnku to 20 ząbków;
(²)
- rzecz gustu, lepiej po spróbowaniu dodać, niż ..."gasić ogień";
(³)
- sos "łagodnieje" przy większej ilości śmietany.
Wykonanie. 
Pomidory i paprykę pozbaw skórki i nasion.
Nie musisz papryki opalać, ja stosuję cięcie wzdłuż na paski szer. 1 cm, ostry wąski i "miękki" nóż, paski papryki kładę na deseczkę i "odfiletowuję" od skórki cały miąższ.
Pierwsza próba może być nie udana, nie zniechęcaj się, to łatwe i szybsze.
Wszystkie składniki porządnie zmiksuj (oprócz śmietany!!) na jednolitą papkę wymieszaj z majonezem, dopraw solą.
Wstaw do schłodzenia.
.
Musi postać 2-4 godziny, dopiero przed podaniem do dodaj śmietanę i wymieszaj razem.
Jeśli nie przewidujesz spożycia od razu podziel na dwie- trzy części i proporcjonalnie dodaj śmietanę.
Podawaj do mięs zimnych, i ciepłych, grilla, fondue, serów, krewetek, jak również do „Klusek smażonych Trzy Zboża”.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz