Czas grillowania już w pełni. Dziś proponuję jeden z moich sosów. Ten, obok wielu, stosuję od dawna z równym powodzeniem do zimnych mięs jak i do fondue i grillowanych smakołyków.
Składniki.
*
10-20(¹) ząbków czosnku;
* 3 papryki czerwone lub żółte;
* ½ –1(²) łyżeczki „Pastychili” lub łyżeczka mielonego chili, ew. pieprzu chayenne;
* 2 pomidory;
* ½ łyżeczki mielonego imbiru;
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
* 2 cebule wielkości jaja kurzego;
* 150 ml majonezu;
* 50 -100ml (³)śmietany kwaśnej, gęstej;(można użyć jogurt naturalny);
* sól.
_______________________________________
(¹)- jeśli jesteś smakoszem czosnku to 20 ząbków;
(²)- rzecz gustu, lepiej po spróbowaniu dodać, niż ..."gasić ogień";
(³)- sos "łagodnieje" przy większej ilości śmietany.
* 3 papryki czerwone lub żółte;
* ½ –1(²) łyżeczki „Pastychili” lub łyżeczka mielonego chili, ew. pieprzu chayenne;
* 2 pomidory;
* ½ łyżeczki mielonego imbiru;
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
* 2 cebule wielkości jaja kurzego;
* 150 ml majonezu;
* 50 -100ml (³)śmietany kwaśnej, gęstej;(można użyć jogurt naturalny);
* sól.
_______________________________________
(¹)- jeśli jesteś smakoszem czosnku to 20 ząbków;
(²)- rzecz gustu, lepiej po spróbowaniu dodać, niż ..."gasić ogień";
(³)- sos "łagodnieje" przy większej ilości śmietany.
Wykonanie.
Pomidory
i paprykę pozbaw skórki i nasion.
Nie musisz papryki opalać, ja stosuję cięcie wzdłuż na paski szer. 1 cm, ostry wąski i "miękki" nóż, paski papryki kładę na deseczkę i "odfiletowuję" od skórki cały miąższ.
Pierwsza próba może być nie udana, nie zniechęcaj się, to łatwe i szybsze.
Wszystkie składniki porządnie zmiksuj (oprócz śmietany!!) na jednolitą papkę wymieszaj z majonezem, dopraw solą.
Wstaw do schłodzenia..
Musi postać 2-4 godziny, dopiero przed podaniem do dodaj śmietanę i wymieszaj razem.
Nie musisz papryki opalać, ja stosuję cięcie wzdłuż na paski szer. 1 cm, ostry wąski i "miękki" nóż, paski papryki kładę na deseczkę i "odfiletowuję" od skórki cały miąższ.
Pierwsza próba może być nie udana, nie zniechęcaj się, to łatwe i szybsze.
Wszystkie składniki porządnie zmiksuj (oprócz śmietany!!) na jednolitą papkę wymieszaj z majonezem, dopraw solą.
Wstaw do schłodzenia..
Musi postać 2-4 godziny, dopiero przed podaniem do dodaj śmietanę i wymieszaj razem.
Jeśli
nie przewidujesz spożycia od razu podziel na dwie- trzy części i
proporcjonalnie dodaj śmietanę.
Podawaj do mięs zimnych, i ciepłych, grilla, fondue, serów, krewetek, jak również do „Klusek smażonych Trzy Zboża”.
Podawaj do mięs zimnych, i ciepłych, grilla, fondue, serów, krewetek, jak również do „Klusek smażonych Trzy Zboża”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz