Jakiś
czas temu, przez przypadek zostałem niejako zobligowany do wzięcia
udziału w kulinarnym konkursie. Przyznam, było to dla mnie wielkim
zaskoczeniem, nie uważam się za mistrza kulinarnego, ot po prostu
facet który lubi coś ugotować , ale bez zbytniego, przesadnego czasami(!),ulegania trendom
okresowo modnych,( w tym wymyślnych egzotycznych) składników. Uważam, że dostępne nasze owoce, warzywa
i inne dodatki wystarczają by stworzyć dania proste, możliwe
do wykonania przez każdego, przy tym niezbyt kosztowne. Jak i Tobie zapewne, zdarza się i mnie,
że podczas przygotowywania jakiegoś dania, strzela coś do głowy
i tak powstaje nowy przepis, chociaż dodane składniki wydawały by
się niepasującymi.
Przy
okazji wspomnę, że z moimi ulubionymi śledziami jest tak samo, często podczas obróbki powstaje coś nowego.
Tak powstał między innymi ten przepis.
Składniki.
*
1 duży podwójny filet z kurczaka;
*
1 łyżeczka „pasty chili”;
*
50 dag pieczarek;
*
50ml mleka;
*
40 dag czereśni;
*
2 pomidory;
*
50 ml oleju do smażenia;
*
25g margaryny(1/10 kostki);
*
40g masła(1/5 kostki);
*
¼ łyżeczki czosnku granulowanego;
*1/5
łyżeczki kurkumy;
*
sól, pieprz zielony lub cytrynowy.
Wykonanie.
Filety
oddziel, przetnij na płasko wzdłuż na połowy i jeszcze raz w
poprzek na pół. Otrzymasz 8 porcji, które lekko „potraktuj”
tępą stroną noża, nie tłuczkiem(!), następnie lekko posmaruj
jedną stronę filetów pastą chili, posól, odstaw na 2-3 godziny.
Na
mocno rozgrzanym oleju zmieszanym z margaryną obsmaż szybko filety
z obu stron, odłóż potrzebna ilość porcji tak aby nie wystygły,
na pozostały tłuszcz wrzuć pieczarki obrane ale niekoniecznie,
jeśli są wielkie podziel (na szóstki lub czwórki) i obsmaż *¹).
Gdy grzyby puszczą mocno sok, posól, wlej mleko dodaj pieprzu do
smaku i duś odkryte, do wyparowania płynu.
W
międzyczasie, na drugiej odpowiednio dużej patelni rozpuść masło,
wrzuć wydrylowane(!) czereśnie, tak aby wszystkie tworzyły jedną
warstwę i obsmażaj na dość dużym płomieniu. Patelnią od czasu
do czasu wstrząśnij ale nie mieszaj podsmażaj ok 10 minut posyp
kurkumą i czosnkiem, delikatnie wymieszaj i jeszcze potrzymaj na
ogniu 2-3 minuty.
Pomidory
obrane ze skórki podziel na „ósemki” i podawaj ... z jednym
ziemniakiem lub dwoma.
Dla
odmiany, jako zieleninę posiekałem drobno liście selera naciowego,
pełne zaskoczenie smakowe w połączeniu z pomidorem(bez soli!).
Następnego dnia był ten sam kurczak ale w innym zestawieniu; z
brązowym ryżem i sałatka z pomidorów z selerem naciowym i sałatą
zieloną.
*¹)
odcinam nóżki i pozostawiam kilka kapeluszy robię z nich (na
kostce rosołowej), zupę-krem pieczarkowy z grzankami, tego samego
dnia albo na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz