środa, 20 czerwca 2012

Kurczak chili-czereśniowy


 Jakiś czas temu, przez przypadek zostałem niejako zobligowany do wzięcia udziału w kulinarnym konkursie. Przyznam, było to dla mnie wielkim zaskoczeniem, nie uważam się za mistrza kulinarnego, ot po prostu facet który lubi coś ugotować , ale bez zbytniego, przesadnego czasami(!),ulegania trendom okresowo modnych,( w tym wymyślnych egzotycznych) składników. Uważam, że dostępne nasze owoce, warzywa i inne dodatki wystarczają by stworzyć dania proste,  możliwe do wykonania przez każdego, przy tym niezbyt kosztowne. Jak i Tobie zapewne, zdarza się i mnie, że podczas przygotowywania jakiegoś dania, strzela coś do głowy i tak powstaje nowy przepis, chociaż dodane składniki wydawały by się niepasującymi.
  Przy okazji wspomnę, że z moimi ulubionymi śledziami jest tak samo, często podczas obróbki powstaje coś nowego.
  Tak powstał między innymi ten przepis.

Składniki. 
* 1 duży podwójny filet z kurczaka;
* 1 łyżeczka „pasty chili”;
* 50 dag pieczarek;
* 50ml mleka;
* 40 dag czereśni;
* 2 pomidory;
* 50 ml oleju do smażenia;
* 25g margaryny(1/10 kostki);
* 40g masła(1/5 kostki);
* ¼ łyżeczki czosnku granulowanego;
*1/5 łyżeczki kurkumy;
* sól, pieprz zielony lub cytrynowy.
Wykonanie. 
Filety oddziel, przetnij na płasko wzdłuż na połowy i jeszcze raz w poprzek na pół. Otrzymasz 8 porcji, które lekko „potraktuj” tępą stroną noża, nie tłuczkiem(!), następnie lekko posmaruj jedną stronę filetów pastą chili, posól, odstaw na 2-3 godziny.
Na mocno rozgrzanym oleju zmieszanym z margaryną obsmaż szybko filety z obu stron, odłóż potrzebna ilość porcji tak aby nie wystygły, na pozostały tłuszcz wrzuć pieczarki obrane ale niekoniecznie, jeśli są wielkie podziel (na szóstki lub czwórki) i obsmaż *¹). Gdy grzyby puszczą mocno sok, posól, wlej mleko dodaj pieprzu do smaku i duś odkryte, do wyparowania płynu.
W międzyczasie, na drugiej odpowiednio dużej patelni rozpuść masło, wrzuć wydrylowane(!) czereśnie, tak aby wszystkie tworzyły jedną warstwę i obsmażaj na dość dużym płomieniu. Patelnią od czasu do czasu wstrząśnij ale nie mieszaj podsmażaj ok 10 minut posyp kurkumą i czosnkiem, delikatnie wymieszaj i jeszcze potrzymaj na ogniu 2-3 minuty.
Pomidory obrane ze skórki podziel na „ósemki” i podawaj ... z jednym ziemniakiem lub dwoma.
Dla odmiany, jako zieleninę posiekałem drobno liście selera naciowego, pełne zaskoczenie smakowe w połączeniu z pomidorem(bez soli!).
 Następnego dnia był ten sam kurczak ale w innym zestawieniu; z brązowym ryżem i sałatka z pomidorów z selerem naciowym i sałatą zieloną.
*¹) odcinam nóżki i pozostawiam kilka kapeluszy robię z nich (na kostce rosołowej), zupę-krem pieczarkowy z grzankami, tego samego dnia albo na drugi dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz