środa, 30 listopada 2011

Halogenowy kurczak z grzybami

 Otrzymany  w prezencie piekarnik halogenowy miał pierwszą próbę i muszę przyznać:obsługa jego jest wygodniejsza,- jak i czas, zużycie prądu, jest dużo mniejsze,- aniżeli tradycyjnego piekarnika w kuchence.   Korzyść dodatkowa: cały czas widać opiekanie. W ostateczności, w połowie czasu pieczenia można kurczaka obrócić.
Składniki. 
* 1 kurczak;
* 200 ml słoik grzybów w sosie własnym;
* ¾ szklanki cebuli suszonej
* 1 jabłko;
* 20 ml oleju z ryżu;
* 1 łyżeczka sosu sojowego;
* 1 łyżeczka bazylii suszonej;
* ¼ łyżeczki majeranku;
* ¼ łyżeczki pieprzu zielonego mielonego;
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
* ½ łyżeczki curry;
* 1 łyżeczka mączki z grzybów leśnych
* ½ łyżeczki pieprzu ziołowego;
* ½ łyżeczki czosnku granulowanego;
* 1/2 płaskiej łyżeczki soli;
* 5 dag masła;
* 6-8 wykałaczek bambusowych.
Oraz:
* 10-15 ziemniaków wielkości małych jaj kurzych;
* sól;
* ok. 20 ml oleju.
Wykonanie.
Kurczaka po umyciu, odcięciu końcówek skrzydeł i szyjki (skórkę pozostaw!), natrzyj sosem sojowym, wymieszanym z olejem, posyp curry, papryką , pieprzem ziołowym oraz połową soli. Odstaw na pół godziny. Przygotuj farsz: grzyby, starte na grubo jabłko, cebulę, mączkę grzybową, majeranek, bazylię, pieprz naturalny, czosnek i resztę soli, dodaj stopione masło, wymieszaj.
Wypełnij farszem kurczaka, wykałaczkami zszyj miejsca rozcięć.
Ziemniaki po obraniu zalej wrzątkiem dodaj połowę potrzebnej soli, gotuj 5 minut, odcedź, wlej olej oraz resztę soli wymieszaj.
Kurczaka ułóż na ruszcie w misie piekarnika halogenowego, wokół obłóż ziemniakami.
Piecz w temp. 200º C przez 35 minut, obróć cały wsad (kurczaka i ziemniaki) powtórz pieczenie przez 25-30minut. 


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Super !!! Tez sie przymierzam kupić to urządzenie,bo ponoć jest lepsze niz kuchenka.Ale to dopiero jak juz pójde na swoje ;) Ale mi smaka narobiłes na tak wspaniałego kurczaka mmm :) No to twoje kochane wiedż*y miały wspaniały obiadek :)
    Pozdrawiam zycząc Ci miłej soboty :=)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewa, nie tylko kurczaki są super z hal-ovena

    OdpowiedzUsuń