poniedziałek, 3 grudnia 2012

Zapiekanka tortowa ryż -kurczak- szpinak

  Danie nie jest trudne w wykonaniu, nieco pracochłonne, ale chyba nie tak bardzo. Zresztą,  zrób z pomiarem czasu, mnie zajęło to jednego dnia 20 minut,  następnego pół godziny, nie licząc czasu zapiekania, a że zrobić warto to nie muszę zapewniać.
 Samo wykonanie opisałem jak najdokładniej, zgodnie z moją zasadą jaką podałem zakładając bloga, tak więc ... niech Cię nie denerwuje tak długi opis.

Składniki.
* 2 szkl ryżu + 3 szklanki wody;
* 2 podwójne filety z kurczaka;
* 3 cebule wielkości (śr.3-4 cm);
* 50 dag szpinaku;
* 25 dag pieczarek;
* 2 owoce papryki;
*10-15 dag sera żółtego startego na wiórki;
* 6 łyżek oliwy/oleju;
* 4-6 jaj (zależnie od wielkości);
* 150 ml śmietanki do zup;
* ½łyżeczki octu balsamicznego;
* ¼ łyżeczki kminku mielonego;
* 1 łyżeczka rozmarynu;
* ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego;
* 1 płaska łyżka bazylii suszonej;
*1 łyżeczka oregano suszonego;
* ¼ łyżeczki pieprzu białego( świeżo zmielonego);
* - margaryna i tarta bułka do „obłożenia” formy;
* gałka muszkatołowa, sól;
oraz
tortownica średnicy 28 cm.
Wykonanie.

Zagotuj ryż w 3 szklankach posolonej wody, pozostaw w tym samym naczyniu do powolnego wystygnięcia, normalne gotowanie jest zbędne, wystarczy tylko zagotować.
Filety pokrój w ok 1 cm kostkę, lub bardzo cienkie paseczki ( w „makaroniki”), przesyp kminkiem, rozmarynem, pieprzem ziołowym, dodaj ocet balsamiczny i łyżkę oleju, wymieszaj, odstaw.
Oba „półsurowce” przygotuj dzień wcześniej.
Na patelnię z 2 łyżkami oleju wrzuć szpinak, podduś do miękkości, dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej, posól do smaku, widelcem rozdrobnij ale nie na papkę i wymieszaj dokładnie z połową ryżu, dodając 2-3 jajka i rozdrobniony czosnek.
Pokrojoną bardzo drobno cebulę podziel podziel na dwie części.
Paprykę pokrój tak samo i również podziel na 2 części.
Na patelni obsmaż na 2 łyżkach oleju pokrojone filety z kurczaka , wrzucając całość od razu, często mieszaj. Gdy poszczególne kawałki zaczną brązowieć , dodaj cebulę, lekko posól, przykryj i pozostaw na malutkim płomieniu na 10-15 minut.
Pieczarki pokrojone na bardzo cienkie plasterki podsmaż na pozostałych 2 łyżkach oleju, ale tylko do odparowania soku, pod koniec dodaj drugą część cebuli, posól, dodaj białego pieprzu do smaku, trzymaj na ogniu do zeszklenia cebuli.
Włącz piekarnik nagrzewaj do 200 º C.(niezależnie od posiadania termo obiegu).
Drugą połowę ryżu wymieszaj z 2-3 jajami, dodaj bazylię, podziel znów na dwie części i jedną część wymieszaj z kurczakiem, drugą część wymieszaj z połową pokrojonej papryki.
Tortownicę wysmaruj margaryną, obsyp dokładnie tartą bułką, wykładaj warstwami, od dołu:
-ryż ze szpinakiem; - kurczak z drugą połową ryżu; -pieczarki- ryż z papryką.
Polej całość śmietaną wymieszaną z oregano oraz odrobiną soli.
Jak łatwo zauważyć, każda z warstw jest doprawiana od razu. Jest to sposób łatwiejszy i pewniejszy, aniżeli doprawianie śmietany, ponieważ poszczególne składniki nie przeniknęły by do samego spodu.
Przykryj folią aluminiową, w której zrób cztery dziurki wykałaczką.
Zapiekaj na 1/3 wysokości piekarnika, z temperaturę początkową, zmniejszając po 20 minutach do 160 º C, po następnych 20 minutach odkryj, posyp część serem, a część pozostałą pokrojoną papryką i zwiększ temp. do 180 º C, trzymaj do lekkiego zapieczenia sera.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz