Samo wykonanie opisałem jak najdokładniej, zgodnie z moją zasadą jaką podałem zakładając bloga, tak więc ... niech Cię nie denerwuje tak długi opis.
Składniki.
*
2 szkl ryżu + 3 szklanki wody;
*
2 podwójne filety z kurczaka;
*
3 cebule wielkości (śr.3-4 cm);
*
50 dag szpinaku;
*
25 dag pieczarek;
*
2 owoce papryki;
*10-15
dag sera żółtego startego na wiórki;
*
6 łyżek oliwy/oleju;
*
4-6 jaj (zależnie od wielkości);
*
150 ml śmietanki do zup;
*
½łyżeczki octu balsamicznego;
*
¼ łyżeczki kminku mielonego;
*
1 łyżeczka rozmarynu;
*
¼ łyżeczki pieprzu ziołowego;
*
1 płaska łyżka bazylii suszonej;
*1
łyżeczka oregano suszonego;
*
¼ łyżeczki pieprzu białego( świeżo zmielonego);
*
- margaryna i tarta bułka do „obłożenia” formy;
*
gałka muszkatołowa, sól;
oraz
tortownica
średnicy 28 cm.
Wykonanie.
Wykonanie.
Zagotuj
ryż w 3 szklankach posolonej wody, pozostaw w tym samym naczyniu do
powolnego wystygnięcia, normalne gotowanie jest zbędne, wystarczy
tylko zagotować.
Filety
pokrój w ok 1 cm kostkę, lub bardzo cienkie paseczki ( w
„makaroniki”), przesyp kminkiem, rozmarynem, pieprzem ziołowym,
dodaj ocet balsamiczny i łyżkę oleju, wymieszaj, odstaw.
Oba
„półsurowce” przygotuj dzień wcześniej.
Na
patelnię z 2 łyżkami oleju wrzuć szpinak, podduś do miękkości,
dodaj odrobinę startej gałki muszkatołowej, posól do smaku,
widelcem rozdrobnij ale nie na papkę i wymieszaj dokładnie z połową
ryżu, dodając 2-3 jajka i rozdrobniony czosnek.
Pokrojoną
bardzo drobno cebulę podziel podziel na dwie części.
Paprykę
pokrój tak samo i również podziel na 2 części.
Na
patelni obsmaż na 2 łyżkach oleju pokrojone filety z kurczaka ,
wrzucając całość od razu, często mieszaj. Gdy poszczególne
kawałki zaczną brązowieć , dodaj cebulę, lekko posól, przykryj
i pozostaw na malutkim płomieniu na 10-15 minut.
Pieczarki
pokrojone na bardzo cienkie plasterki podsmaż na pozostałych 2
łyżkach oleju, ale tylko do odparowania soku, pod koniec dodaj
drugą część cebuli, posól, dodaj białego pieprzu do smaku,
trzymaj na ogniu do zeszklenia cebuli.
Włącz
piekarnik nagrzewaj do 200 º
C.(niezależnie
od posiadania termo obiegu).
Drugą
połowę ryżu wymieszaj z 2-3 jajami, dodaj bazylię, podziel znów
na dwie części i jedną część wymieszaj z kurczakiem, drugą
część wymieszaj z połową pokrojonej papryki.
Tortownicę
wysmaruj margaryną, obsyp dokładnie tartą bułką, wykładaj
warstwami, od dołu:
-ryż
ze szpinakiem; - kurczak z drugą połową ryżu; -pieczarki- ryż z
papryką.
Polej
całość śmietaną wymieszaną z oregano oraz odrobiną soli.
Jak
łatwo zauważyć, każda z warstw jest doprawiana od razu. Jest to
sposób łatwiejszy i pewniejszy, aniżeli doprawianie śmietany,
ponieważ poszczególne składniki nie przeniknęły by do samego
spodu.
Przykryj
folią aluminiową, w której zrób cztery dziurki wykałaczką.
Zapiekaj
na 1/3 wysokości piekarnika, z temperaturę początkową,
zmniejszając po 20 minutach do 160 º
C,
po następnych 20 minutach odkryj, posyp część serem, a część
pozostałą pokrojoną papryką i zwiększ temp. do 180 º
C,
trzymaj do lekkiego zapieczenia sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz