... nie byłbym sobą gdybym nie powiedział sakramentalnego: spróbuj, a nie pożałujesz. Składniki.
*
70 dag wołowiny gulaszowej;
*
15 dag cebuli;
*
10 dag marchwi;
*
10 dag pasternaku lub pietruszki;
*
1 owoc papryki;
*
10 cm pora (biało zielona część);
*
2 ogórki małosolne (!)wielkości 10 cm;
*
2 duże ząbki czosnku;
*
½ -¾ szkl. mąki
kukurydzianej;
*
½ łyżeczki pieprzu ziołowego;
*
2-3 łyżki mączki grzybowej; ¹]
*
1 łyżeczka papryki słodkiej;
*
¼ - ½ łyżeczki jałowca
mielonego;
*
20 ml octu balsamicznego;
*
4 -5 listków szałwii;
*
1 łyżeczka bazylii suszonej;
*
1 łyżeczka majeranku;
*
sól do smaku;¹]
* ok 100 ml oleju (użyłem olej z ryżu);
* ok 100 ml oleju (użyłem olej z ryżu);
*
200 ml mleka, może być 0,5%.
-------------------------
-------------------------
¹]-
zamiennie możesz użyć kostkę bulionu grzybowego, ale wtedy uważaj
z soleniem. Wykonanie.
Mięso
pokrój w 2 cm kostkę wymieszaj z octem oraz połową (!): pieprzu,
mączki grzybowej (jeśli użyjesz kostkę bulionową to weź
połowę)papryki, jałowca , jedną łyżką oleju i odstaw do
lodówki na noc, a przynajmniej na 3-4 godziny.
Mięso
obtocz w mące, wrzuć całość na patelnię/wok z rozgrzaną ok
0,75 ml oleju, obsmaż na dość silnym płomieniu, wlej delikatnie
wrzącą wodę (jeśli teflonowa patelnia, to nie wolno lać zimnej
bo zniszczy się teflon), duś pod przykryciem ok 30 min.
Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż na patelni na pozostałej ilości oleju, po lekkim jej zbrązowieniu dodaj marchew i seler pokrojone w słupki, a paprykę w dowolnie szerokie paski lub „w kwadraty”., podsmażaj możliwie szybko, na dość silnym ogniu, aż wpływ ognia będzie widoczny na warzywach (leka zmiana koloru).
Cebulę pokrojoną w piórka podsmaż na patelni na pozostałej ilości oleju, po lekkim jej zbrązowieniu dodaj marchew i seler pokrojone w słupki, a paprykę w dowolnie szerokie paski lub „w kwadraty”., podsmażaj możliwie szybko, na dość silnym ogniu, aż wpływ ognia będzie widoczny na warzywach (leka zmiana koloru).
Dodaj
warzywa do mięsa, dolej (cienkim strumieniem, mieszając lekko)
wodę z pozostałą po obtoczeniu mięsa mąką, by całość była
przykryta, duś pod przykryciem,
Po
30 min dodaj resztę przypraw, dodaj drobno posiekany czosnek, wlej
mleko, jeśli trzeba dodaj też sól. Jeśli uważasz, ze sos jest za
rzadki, możesz zagęścić mąką kukurydzianą z wodą, ale
ostrożnie by nie przesadzić.
Uprzedzając
pytanie: mąka kukurydziana nie daje uczucia ciężkości po
konsumpcji tak jak pszenna, nie tworzy też „kluch” w sosie.
Gdy
mięso będzie miękkie *]
dodaj pokrojone w 5 mm półplasterki: pora i ogórki . Po 5
minutach danie gotowe.
Podałem z makaronem "kokardki", okazało również doskonałym wybiegiem, ale to z mojego własnego lenistwa, bo moja rodzinka uwielbia takie specyjały z kładzionymi kluskami.
Podałem z makaronem "kokardki", okazało również doskonałym wybiegiem, ale to z mojego własnego lenistwa, bo moja rodzinka uwielbia takie specyjały z kładzionymi kluskami.
Najlepiej
robić gulasz w głębokim woku, jeśli nie masz to po obróbce wstępnej na patelni, przerzuć całość
do odpowiedniego naczynia (rondla), ustawionego na płytce
dystansowej.
------------------------------------------
*]
Nie podaję czasu, jest to uzależnione od gatunku/jakości użytego
mięsa.
witam, zapraszam do zapoznania się z wynikami: http://kolorowowkuchni.blogspot.com/2012/12/wyniki-z-konkursow-kupca-kamis-i-granex.html
OdpowiedzUsuńNo tego to nie spodziewałem się, dzięki.
Usuń