Składniki.
*
3 śledzie solone; ¹]
*
10 dag cebuli;
*
1½ szklanki wrzątku;
*
3 szkl. wody przegotowanej bardzo zimnej;
*
2 - 3 owoce papryki (kolory dowolne);
*
½ łyżeczki oleju arachidowego
lub lnianego;
*
½ łyżeczki miodu naturalnego;
*
30 - 40 szt ziaren orzechów włoskich;
*
½ łyżeczki pieprzu zielonego;
*
5 liści laurowych;
*
5-10 ziaren ziela angielskiego;
*
ok 250 ml oleju z pestek winogron.
-------
------- -------
¹]-
można użyć płatów a'la maties, ale to nie to samo.
Wykonanie.
Śledzie
wymocz, pamiętając o dodatkach, które wchłoną część soli(!)
oczyść, po odfiletowaniu pokrój w 1,5 – 2 cm kawałki. Dodaj
wszystkie przyprawy, oraz olej arachidowy /lniany/, wymieszaj i
odstaw na 2 -3 godziny, w międzyczasie kilka razy wymieszaj.
Połowę
orzechów posiekaj niezbyt drobno, połowę podziej na 4 części ,
zgodnie z ich strukturą dodaj do śledzi w połowie czasu
„przegryzania”
Cebulę
pokrój w piórka, sparz wrzątkiem na sicie i od razu przelej zimną
wodą, pozostaw do maksymalnego osiąknięcia wody. Jeżeli masz
wirówkę do sałaty, wykorzystaj ją.
Paprykę
pokrój w cienkie piórka, wymieszaj z cebulą, pozostaw na godzinę.
Połącz
wszystko w całość, wlej olej wymieszaj i po kolejnej godzinie
można spożywać. Zalecam jednak pozostawienie na noc, do przejścia
wszystkich smaków, szczególnie orzecha, który w międzyczasie
lekko zmięknie nie tracąc swojego turgoru.
Trzy pomysły na śledzia, jeden po drugim. Nie umiem wybrać faworyta. Wszystkie pycha!
OdpowiedzUsuńTo wybierz najfajniejszego (kryteria musisz sama dobrać;-)))
Usuńpychol