sobota, 12 stycznia 2013

Śledź paprykowo - orzechowy

Kolejne wydanie królewskiej ryby, tym razem bez zbędnych słów, zapraszam do wykonania.

Składniki.
* 3 śledzie solone; ¹]
* 10 dag cebuli;
* 1½ szklanki wrzątku;
* 3 szkl. wody przegotowanej bardzo zimnej;
* 2 - 3 owoce papryki (kolory dowolne);
* ½ łyżeczki oleju arachidowego lub lnianego;
* ½ łyżeczki miodu naturalnego;
* 30 - 40 szt ziaren orzechów włoskich;
* ½ łyżeczki pieprzu zielonego;
* 5 liści laurowych;
* 5-10 ziaren ziela angielskiego;
* ok 250 ml oleju z pestek winogron.
------- ------- -------
¹]- można użyć płatów a'la maties, ale to nie to samo.
Wykonanie.
Śledzie wymocz, pamiętając o dodatkach, które wchłoną część soli(!) oczyść, po odfiletowaniu pokrój w 1,5 – 2 cm kawałki. Dodaj wszystkie przyprawy, oraz olej arachidowy /lniany/, wymieszaj i odstaw na 2 -3 godziny, w międzyczasie kilka razy wymieszaj.
Połowę orzechów posiekaj niezbyt drobno, połowę podziej na 4 części , zgodnie z ich strukturą dodaj do śledzi w połowie czasu „przegryzania”
Cebulę pokrój w piórka, sparz wrzątkiem na sicie i od razu przelej zimną wodą, pozostaw do maksymalnego osiąknięcia wody. Jeżeli masz wirówkę do sałaty, wykorzystaj ją.
Paprykę pokrój w cienkie piórka, wymieszaj z cebulą, pozostaw na godzinę.
Połącz wszystko w całość, wlej olej wymieszaj i po kolejnej godzinie można spożywać. Zalecam jednak pozostawienie na noc, do przejścia wszystkich smaków, szczególnie orzecha, który w międzyczasie lekko zmięknie nie tracąc swojego turgoru.


2 komentarze:

  1. Trzy pomysły na śledzia, jeden po drugim. Nie umiem wybrać faworyta. Wszystkie pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To wybierz najfajniejszego (kryteria musisz sama dobrać;-)))
      pychol

      Usuń