Przyznam
się, że prawdziwej kwaśnicy nie dane było mi spożywać.
Pierwszy raz tak naprawdę zainteresowała mnie ta nazwa, po jakimś
wywiadzie z Golcami w TV gdy Piotr i Łukasz zachwalali ją i z ciepłem
stwierdzili obaj, że ”... taką kwaśnicę tylko Mamuśka umie
robić ...”, i że zawsze po wyjazdach wiedzą, że kwaśnica
będzie na nich czekać w garze gdy wrócą do domu.
To,
po dłuższym upływie czasu, było dziś właściwie powodem, że
postanowiłem jako ceper, ugotować coś o czym właściwie miałem
tylko wyobrażenie smakowe, bez możliwości porównania. Czyli podjąć wyzwanie.
Czy
próba udana, trudno mnie, ceprowi, ocenić, w każdym bądź
razie Rodzina spytała tylko: ... a na jutro coś zostało?
Jako
że jest to zupa robiona z dziada pradziada przez lud gór, starałem
się pozostać tylko przy naszych, znanych nam od lat dodatkach,
ziołach, bez pieprzu prawdziwego, liścia laurowego, ziela
angielskiego, nawet czosnek niedźwiedzi, „krajowy” (nie tylko zresztą!),
zastąpił ząbki czosnku.
Prawdę
mówiąc, chciałbym oceny góralskiej (uwzględniającej brak
baraniny w kwaśnicy, a prawdopodobnie nieodzownej), za którą ja, nizinny smakosz, będę wdzięczny.
Składniki.
* 50-60 dag kapusty kiszonej;
*
25 dag żeberek wędzonych;
*
50 dag boczku wędzonego surowego;
*
¼ – ½
łyżeczki kminku;
*
10 ziaren jałowca;
*
5 liści szałwii;
*
½ łyżeczki pieprzu
ziołowego;
*
½ szklanki czosnku
niedźwiedziego;
*
1 łyżeczka majeranku;
*
3-4 grzybki suszone (prawdziwki byłyby idealne);
*
4-6 średnich ziemniaków;
*
5-10 blaszek liści lubczyku;
*
łyżka smalcu;
*
1 duża cebula;
*
1 łyżka mąki;
*
sól w miarę potrzeby.
Wykonanie.
Wykonanie.
Ugotuj
do prawie miękkich: żeberka i 40 dag
boczku,
wyjmij, żeberka oczyść z mięsa, boczek pokrój w niezbyt małą
kostkę (1-1,5 cm), odłóż. Kapustę
odciśnij z soku i ugotuj w wywarze z wędzonki do miękkości, z
dodatkiem zalanych uprzednio wrzątkiem i pokrojonych dowolnie
grzybków. Sok pozostaw w osobnym naczyniu. W
osobnym garnku w nieosolonej wodzie ugotuj ziemniaki pokrojone w dość
dużą, niekoniecznie regularną kostkę, dbając by nie rozgotowały
się zanadto.
Pozostały
boczek podsmaż wraz z cebulą na brązowo, dodaj mąkę, zrób
ciemną zasmażkę, rozprowadź wywarem z gotującej się kapusty,
dodaj wszystko do garnka. Pod
koniec gotowania dodaj kminek oraz ziarna jałowca lekko pogniecione,
równocześnie pozostałe przyprawy(poza majerankiem): lubczyk,
pieprz, szałwię, czosnek niedźwiedzi, gotuj jeszcze ok 10-15
minut, jeśli trzeba dolej wrzątku, ale bez przesady, zawsze możesz
uzupełnić.
Połącz
wszystko: dodaj ziemniaki wraz z wodą w której gotowały się,
dodaj odłożone mięsa, sok z kapusty, oraz majeranek i tylko
zagotuj, jeśli trzeba możesz dosolić, podawaj z razowym chlebem.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz