Składniki.
*
0,4 kg płatów śledzi solonych (matiesy);
* 1 pęczek szczypioru z cebulkami,( albo 10-szalotek);
* 1 słoiczek papryki konserwowej własnej w occie jabłkowym; ¹*]
* 1 słoiczek grzybków w occie jabłkowym;
* 1 pęczek szczypioru z cebulkami,( albo 10-szalotek);
* 1 słoiczek papryki konserwowej własnej w occie jabłkowym; ¹*]
* 1 słoiczek grzybków w occie jabłkowym;
*
10 mini korniszonów w occie jabłkowym;
* ok 200 ml octu jabłkowego;
* 2 łyżeczki bazylii;
* ok 200 ml octu jabłkowego;
* 2 łyżeczki bazylii;
*
½ łyżeczki tymianku;
*
5-10 ziaren kardamonu;
*
1/2 łyżeczki pieprzu zielonego(!!)
* 5 listków laurowych;
* 4-5 ziaren jałowca;
* 5 listków laurowych;
* 4-5 ziaren jałowca;
*
1 łyżeczka octu balsamicznego.
-------------------------
¹*]-
zamiennie można świeży owoc.
Wykonanie.
Śledziowe
płaty wypłucz kilkakrotnie „do czystej wody”, odsącz i resztę
wody „wyciśnij” w ręczniki papierowe. Nadmierna ilość soli
zniknie w połączeniu z resztą składników.
Śledzie
pokrój (w poprzek) w kawałki 1,5 – 2,0 cm, przesyp bazylią,
oregano, świeżo zmielonym/zmiażdżonym pieprzem, dodaj liście
laurowe i jałowiec, wszystkie zioła, pokruszony kardamon, szczypior
razem z cebulkami pokrojony niezbyt drobno(dymkę w krążki 2-3
mm), dodaj ocet balsamiczny, całość wymieszaj, odstaw. Grzybki
pokój w grube paski lub na pół, paprykę ze słoików pokrój w
paski i dodaj oba składniki razem z zalewą, jeżeli użyjesz
paprykę świeżą to lekko ją posól od wewnątrz, pokrój w piórka
i odstaw na 10 minut, potem dopiero dodaj do reszty składników. Tak
samo dodaj pokrojone w średniej grubości plasterki korniszony.
Całość wymieszaj odstaw, możesz dodać ocet z ogórków. Jeśli
trzeba uzupełnij zalewę octem jabłkowym (lub sporządzoną
zalewą). Pozostaw na noc w lodówce.
MOŻNA
SPOŻYWAĆ STOSUJĄC DIETĘ DUKANA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz