Dwa
lata temu z maluśkim haczykiem, w grudniu '11, przekazałam Wam swój
przepis na łososia, robionego już w kraju. Czas w końcu spełnić
obietnicę i wstawić przepis na swojego pierwszego w życiu
łososia, co czynię. Który lepszy, tu jest problem. Zaiste, to tak
samo jak z utratą dziewictwa, jednemu zapada w pamięci ten pierwszy
raz inny pragnie jak najszybciej zapomnieć. W tym przypadku raczej
nie mam się czego wstydzić, tak wizualnie jak i smakowo, a Pani Domu obdarowana
moim „wyczynem kulinarnym” była zachwycona. Nieskromnie powiem,
mnie też moje oko i kubki smakowe dały „5”, szóstki nie
dostałem, by mi nie odbiło,... hmhm ...
może to i lepiej.
Składniki.
*
1,5 kg łososia (duży filet);
* 10 dag marchwi;
* 10 dag marchwi;
*
10 dag korzenia pasternaku;
*
5-10 dag cebuli;
*
30 dag pieczarek;
*
10 dag masła (bardzo mocno schłodzonego!);
*
1 owoc papryki;
*
1 por (odcinek )wielkości 10-15 cm;
*
1 limonka;
*
150 ml śmietany do zup/sosów;
sól,
pieprz czarny mielony, tymianek, czosnek granulowany;
*
10-12 małych ziemniaków;
oraz
odpowiedniej wielkości naczynie do zapiekania.
Wykonanie.
Wykonanie.
Ziemniaki
ugotuj na ¾ ( czyli nie dogotuj) w mundurkach, obierz, przekrój na
połówki.
Łososia
podziel w poprzek na porcje/płaty grubości 2,5-3,0 cm, skrop sokiem
z limonki, posyp lekko solą, pieprzem i tymiankiem (ilość niezbyt
dużo).
UWAGA:Uwzględnij
jeszcze ilości przypraw dodanych do śmietany(!). Marchew
i pasternak pokrój w cienkie (do 1mm) plasterki, rozłóż na dnie
naczynia do zapiekania.
Pieczarki
pokrój w plasterki 1-2 mm, ⅔
ilości wymieszaj z pokrojoną w piórka papryką i rozłóż
równomiernie cienką warstwą na marchewce i pasternaku.
Cebulę
pokrój w 2 mm plastry i poprzekładaj nią filety dodając plasterki
masła (dlatego w składnikach podałem żeby dobrze schłodzić),
które następnie ułóż lekko ukośnie na sporządzonym z jarzyn
„podkładzie”, w formie do zapiekania. Pozostałe pieczarki
wymieszaj z porem pokrojonym w dość grube półplasterki, i posyp
po wierzchu całość.
Polej
wszystko śmietaną z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku, całość
obłóż połówkami ziemniaków.
Przykryj
folią, zapiekaj ok 30 min w temp. 180º
C,
zdejmij folię i zapiekaj jeszcze ok 10 min, do zbrązowienia
ziemniaków.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz