niedziela, 24 lutego 2013

Śledź koperkowy w occie

Znów śledź? ... oczywiście i jak zwykle: zdrowy i pyszny.
Składniki. 
* 1,0kg śledzi solonych (ok 60 dag po odfiletowaniu); ¹]
* 40 dag pieczarek średnich (jeszcze zamkniętych!);
* 30 dag cebuli;
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego pokruszonego;
* 10 liści laurowych;
* 200 ml octu jabłkowego;
* 50 ml wody przegotowanej;
* 1/2 łyżeczki. miodu;
* ok 3/4 szkl. kopru mrożonego;
* 5 dag gorczycy.
------- ------- -------
¹]- oczywiście ikrzaki dla ... „kawioru”.
Wykonanie.
Śledzie wypłucz, ikrę wyjmij i wykorzystaj do zrobienia przekąski, a same śledzie mocz przez 1,5 godziny, zmieniając 3 razy wodę. Trzeba uważać, gdyż zbyt mocne wymoczenie nie jest wskazane przy śledziach w occie.
Po odfiletowaniu śledzie pokrój na 2-3 cm kawałki.¹] Cebule pokrój w 2-3 mm plastry, tak samo paprykę. Na dno naczynia ułóż warstwę cebuli, następnie śledzie, kilka liści laurowych, pieczarki, łodyżki kopru posyp lekko pieprzem i gorczycą, kolejną warstwę ułóż tak samo. Wierzchnią warstwę niech stanowi cebula.
Wymieszaj dokładnie ocet z wodą i miodem, zalej śledzie, lekko wstrząśnij tak by zalewa weszła między ułożone składniki. Jeśli zalewy jest za mało, dorób odpowiednio zachowując proporcje.
Pozostaw na 3-4 dni w chłodnym miejscu.
--- ------- ---
¹] - ostatnio zacząłem kroić na 4 części, tj wzdłuż na pół i potem w poprzek też na połowę.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz