Składniki.
* 1,0kg śledzi solonych (ok 60 dag po odfiletowaniu); ¹]
* 40 dag pieczarek średnich (jeszcze zamkniętych!);
* 30 dag cebuli;
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego pokruszonego;
* 10 liści laurowych;
* 200 ml octu jabłkowego;
* 50 ml wody przegotowanej;
* 1/2 łyżeczki. miodu;
* ok 3/4 szkl. kopru mrożonego;
* 5 dag gorczycy.
------- ------- -------
¹]- oczywiście ikrzaki dla ... „kawioru”.
Wykonanie.
Śledzie
wypłucz, ikrę wyjmij i wykorzystaj do zrobienia przekąski, a same
śledzie mocz przez 1,5 godziny, zmieniając 3 razy wodę. Trzeba
uważać, gdyż zbyt mocne wymoczenie nie jest wskazane przy
śledziach w occie.
Po
odfiletowaniu śledzie pokrój na 2-3 cm kawałki.¹]
Cebule pokrój w 2-3 mm plastry, tak samo paprykę. Na dno naczynia
ułóż warstwę cebuli, następnie śledzie, kilka liści laurowych,
pieczarki, łodyżki kopru posyp lekko pieprzem i gorczycą, kolejną
warstwę ułóż tak samo. Wierzchnią warstwę niech stanowi cebula.
Wymieszaj
dokładnie ocet z wodą i miodem, zalej śledzie, lekko wstrząśnij
tak by zalewa weszła między ułożone składniki. Jeśli zalewy
jest za mało, dorób odpowiednio zachowując proporcje.
Pozostaw
na 3-4 dni w chłodnym miejscu.
---
------- ---
¹]
- ostatnio zacząłem kroić na 4 części, tj wzdłuż na pół i
potem w poprzek też na połowę.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz