środa, 20 lutego 2013

Śledź koperkowy w oleju

Zamiast mojego słowa wstępnego, jak zwykle wychwalającego tą królewską rybę, posłużę się tylko małym cytatem, odnalezionym w i-necie.
" Kto je śledzie, znajduje skarby. Najcenniejsze z nich to kwasy omega-3, którym zawdzięczamy lepszą przemianę materii, obniżenie złego cholesterolu, zapobieganie tworzeniu się zakrzepów w żyłach, regulację ciśnienia tętniczego ( jeśli nie są mocno solone).
Mają dużo witamin - A,D,E oraz z grupy B i minerałów - cynk, fosfor, potas, miedź, żelazo, jod... "
Składniki.
* 50 dag kg śledzi solonych (po oczyszczeniu); ¹]
* 25 dag cebuli (najlepiej małej);
* 15-20 liści laurowych;
* ½ łyżeczki pieprzu zielonego/czarnego pokruszonego;
* ½ łyżeczki jałowca pokruszonego;
* 10 listków szałwii (lub 1/2 łyżeczki szałwii);
* 1 cytryna (najlepiej cienko skórzasta)
* 250-300 ml oleju (użyłem z pestek winogron);
* 3/4 szkl. blaszek kopru mrożonego;
* ½ owocu papryki czerwonej.
------- ------- -------
¹]- oczywiście najlepiej ikrzaki dla ... „kawioru” ;-)
Wykonanie.
Śledzie wypłucz, wyjmij ikrę i wykorzystaj do zrobienia przekąski, a śledzie mocz przez 1-2 godziny, zmieniając wodę co 30 minut. Cytrynę porządnie umyj szczoteczką i sparz wrzątkiem. Oczyszczone płaty śledzia pokrój na dowolne kawałki, skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny wymieszaj z jałowcem i pieprzem, odstaw na czas przygotowania reszty dodatków.
Cebulę i drugą połowę cytryny pokrój w cienkie plasterki, jeśli cebula większa to w piórka.
Na dno naczynia połóż warstewkę cebuli, na to warstwę śledzi, kilka listków laurowych i szałwii, koper cebulę, kolka plasterków cytryny , znów śledzie i resztę składników, jak pierwszą warstwę. Na wierzchu porozkładaj paprykę , pokrojoną w jak najcieńsze piórka
Zalej całość olejem, pozostaw na 1 dobę w chłodnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz