niedziela, 21 lipca 2013

Przetwory: koper suszony

  Nie jest to żaden przepis, ale ... jeszcze jeden sposób na przetworzenie jeszcze raz czegoś, co w sprzedaży przypraw, ziół, nawet  najbardziej znanych firm nie umywa się jakością do własnych wyrobów.
  Chociażby upływ czasu od wysuszenia do zamknięcia w słoiku trwa tylko 3-5 minut. Jedyny warunek: posiadanie suszarki do warzyw i owoców, ponieważ suszenie tradycyjne " na wolnym powietrzu, w przypadku wielu ziół, warzyw,  a tym bardziej kopru daje właśnie mizerne rezultaty, co piszący te słowa stwierdził i sprawdził sam "na własnej skórze". Rada dodatkowa: wszystkie zioła, przyprawy tracące szybko swój aromat, pakujmy raczej w mniejsze słoiczki, jak najmniejsze, szybciej zużyjemy. Ja pakuję w większe, a potem uzupełniam do bezpośredniego użycia w małe słoiczki.( Patrz tutaj.)

 A do czego używać(?), do wszystkiego jako zwykły koper, a nawet do przyprawiania mięs, czy do twarożków, mieszanek ziołowych itd.itd.itd. ...

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Na dobrą sprawę to pomysł chyba powstał po zobaczeniu suszonego kopru w handlu, chociaż nie jestem pewien. Ja suszę i mrożę koper od około 15 lat. Susze różne używam do robienia mieszanek warzywnych w miejsce kupnych gotowców które mają zawsze ten sam smak, jak i potrawy nimi przyprawiane.
      Pozdrawiam, zapraszam.Również i rzeczowe komentarze są mile widziane :-))
      Kazik

      Usuń