Składniki.
*
3 nogi gęsie;
macerat:
*
łyżka mączki grzybowej lub kostka bulionu grzybowego;
*
½ łyżeczki pieprzu zielonego (zmielonego);
*
1 łyżeczka miodu;
*
1 łyżeczka sosu sojowego (+ 12 kropli do gruszek);
*
50 ml piwa KARMI.
oraz
*
6 gruszek niekoniecznie dojrzałych;
*
6 łyżeczek dżemu z żurawin/borówki;
*
1 duży owoc papryki;
*
15-20 dag cebuli;
*
4 - 6 blaszek fenkułu;
*
20-30 dag pieczarek;
*
100 ml piwa „Karmi”;
*
50 ml śmietanki do zup/sosów;
*
½ łyżeczki soli;
*
10-15 dag sera żółtego (grube wióry);
*
50 ml oleju;
*
5 dag margaryny PALMA;
*
ok 5 dag masła;
*
1 łyżeczka bazylii;
*
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
*
30-50 ziaren czarnuszki;
*
ok ⅓łyżeczki pieprzu zielonego;
dodatkowo:
2 pomidory, kiść winogron ¹]
Do
zapiekania użyłem brytfannę -
36
x 21 x 7 (cm).
-------
------- -------
¹]-można
zamiennie oliwki.
Wykonanie.
Z
podanych składników zrób macerat, dokładnie obtocz nóżki,
odstaw na 5-6 godzin, w międzyczasie kilka razy je obróć.
UWAGA:
porcje są dość duże dlatego możesz nóżki ,już przed
macerowaniem, podzielić na 6 porcji, przecinając je w stawach.
Gruszki
obierz, przetnij na pół, wytnij dokładnie gniazda nasienne.
Paprykę pokrój w kwadraciki, fenkuł i cebulę w niezbyt cienkie
piórka, pieczarki w ósemki.
Wysmaruj
brytfannę margaryną, wysyp na dno pieczarki.
Ustaw
patelnię na mocnym ogniu, na porządnie podgrzany olej wyłóż
nóżki, obsmaż do zbrązowienia skórki, poukładaj w brytfannie na
pieczarkach.
Na
oleju podsmaż cebulę, gdy się zeszkli zdejmij z ognia, dodaj
fenkuł, wymieszaj.
Pozostały
macerat wymieszaj z piwem, śmietanką , solą, pieprzem, bazylią,l
papryką mieloną.
Pomiędzy
nóżki powkładaj ¾ zeszklonej cebuli z fenkułem, na wierzch daj
paprykę,pomiędzy nóżki rozrzuć ziarenka czarnuszki, poukładaj
połówki gruszek, w miejsce gniazd nasiennych daj po kropli sosu
sojowego i włóż łyżeczkę dżemu, winogrono ¹],
na wierzch daj (nie przykrywając kaczki) resztę cebuli z fenkułem.
Całość zalej mieszanką śmietany z dodatkami, zapiekaj w temp
180 ºC
przez ok. 60 min pod przykryciem. Na swoją brytfannę nie mam
pokrywy, więc użyłem aluminiowej foli , w której zrobiłem trzy
niewielkie otworki. Po tym czasie odkryj, na każdą z nóżek połóż
nieco masła, całość posyp serem, wstaw z powrotem , zwiększ
temp. do
220 º C
, zapiekaj do zbrązowienia sera.
Podawaj
z ryżem na sypko i pomidorem, winogronami lub oliwkami.
-
- - - - - -
¹]-lub
oliwkę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz