środa, 21 listopada 2012

Gęsie nóżki

  Dla odmiany proponuję inne ptactwo, zjadliwe pod każdą postacią, a pod tą którą Ci proponuję jest naprawdę super. Ze względu na długi wykaz składników i sposób wykonania, skracam swój wstęp.
                      Składniki.
* 3 nogi gęsie;
macerat:
* łyżka mączki grzybowej lub kostka bulionu grzybowego;
* ½ łyżeczki pieprzu zielonego (zmielonego);
* 1 łyżeczka miodu;
* 1 łyżeczka sosu sojowego (+ 12 kropli do gruszek);
* 50 ml piwa KARMI.
oraz
* 6 gruszek niekoniecznie dojrzałych;
* 6 łyżeczek dżemu z żurawin/borówki;
* 1 duży owoc papryki;
* 15-20 dag cebuli;
* 4 - 6 blaszek fenkułu;
* 20-30 dag pieczarek;
* 100 ml piwa „Karmi”;
* 50 ml śmietanki do zup/sosów;
* ½ łyżeczki soli;
* 10-15 dag sera żółtego (grube wióry);
* 50 ml oleju;
* 5 dag margaryny PALMA;
* ok 5 dag masła;
* 1 łyżeczka bazylii;
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
* 30-50 ziaren czarnuszki;
* ok ⅓łyżeczki pieprzu zielonego;
dodatkowo: 2 pomidory, kiść winogron ¹]
Do zapiekania użyłem brytfannę - 36 x 21 x 7 (cm).
            -------        -------        -------
¹]-można zamiennie oliwki.
Wykonanie.
Z podanych składników zrób macerat, dokładnie obtocz nóżki, odstaw na 5-6 godzin, w międzyczasie kilka razy je obróć.
UWAGA: porcje są dość duże dlatego możesz nóżki ,już przed macerowaniem, podzielić na 6 porcji, przecinając je w stawach.
Gruszki obierz, przetnij na pół, wytnij dokładnie gniazda nasienne. Paprykę pokrój w kwadraciki, fenkuł i cebulę w niezbyt cienkie piórka, pieczarki w ósemki.
Wysmaruj brytfannę margaryną, wysyp na dno pieczarki.
Ustaw patelnię na mocnym ogniu, na porządnie podgrzany olej wyłóż nóżki, obsmaż do zbrązowienia skórki, poukładaj w brytfannie na pieczarkach.
Na oleju podsmaż cebulę, gdy się zeszkli zdejmij z ognia, dodaj fenkuł, wymieszaj.
Pozostały macerat wymieszaj z piwem, śmietanką , solą, pieprzem, bazylią,l papryką mieloną.
Pomiędzy nóżki powkładaj ¾ zeszklonej cebuli z fenkułem, na wierzch daj paprykę,pomiędzy nóżki rozrzuć ziarenka czarnuszki, poukładaj połówki gruszek, w miejsce gniazd nasiennych daj po kropli sosu sojowego i włóż łyżeczkę dżemu, winogrono ¹], na wierzch daj (nie przykrywając kaczki) resztę cebuli z fenkułem. Całość zalej mieszanką śmietany z dodatkami, zapiekaj w temp 180 ºC przez ok. 60 min pod przykryciem. Na swoją brytfannę nie mam pokrywy, więc użyłem aluminiowej foli , w której zrobiłem trzy niewielkie otworki. Po tym czasie odkryj, na każdą z nóżek połóż nieco masła, całość posyp serem, wstaw z powrotem , zwiększ temp. do
220 º C , zapiekaj do zbrązowienia sera.
Podawaj z ryżem na sypko i pomidorem, winogronami lub oliwkami.
 - - - - - - -
¹]-lub oliwkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz