wtorek, 20 listopada 2012

Śledź w pomidorach również dieta Dukana

 Jakiś czas temu chcąc pozbyć się nadmiaru kilogramów (warunek przedoperacyjny) zastosowałem dietę Dukana ( łącznie z robionym przez siebie pieczywem). Nie powiem wyszedłem na tym dobrze, waga spadała aż do wymaganej (-12 kg), zatrzymała się na dłuższy okres, ale moja "miłość" do kulinariów pozwoliła mi na zwiększenie wagi, co prawda nie do utraconej.  Dlatego chyba czas zastanowić się i ... może ograniczyć jedzenie ( pieczywo na razie ) co do reszty to udaje mi się czasami(!).
 Po prostu wcinam jarzynki, a chleba zjadam tyle samo licząc kromki, tylko cieńsze o 2/3 (teraz ok.0,5 cm). Jedyne czego nie mogę sobie odmówić to właśnie śledzie i mleko "chudzieńkie".
 Ta odmiana śledzia nawet z zachowaniem zasad wynikających tytułowej diety jest naprawdę pyszna.
Pewien jestem że to chyba głównie przez brak tradycyjnej "masy" tłuszczu, a tylko użycie małej ilości oleju nie tradycyjnego, a właśnie lnianego, arachidowego, czy sezamowego nadaje śledziowi tego czegoś.

Składniki.
* 40 dag płatów śledzia a'la maties;
* 15 dag cebuli;
* 200 ml koncentratu pomidorowego;
* 10 ml octu z jabłek;
* ½ szklanki wody;
* ½ łyżeczki octu balsamicznego;
* 10 ml oleju lnianego; ¹]
* ½ łyżeczki słodzika w płynie; ²]
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
* ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej;
* ½ łyżeczki bazylii;
* ½ łyżeczki imbiru mielonego.
         --------        -------        --------
¹]- jest zalecany w tej diecie, ale możesz użyć inny, czasem używam arachidowy lub sezamowy ze względu na ich specyficzny smak i aromat;
²]- możesz użyć ksylitol, albo glukozę jeśli chcesz zachować recepturę zaleceń diety Dukana.
Wykonanie. 
Śledzie porządnie wypłucz, odsącz, nadmiar wody wyciśnij w papierowy ręcznik, pokrój w 1-2 cm kawałki, przesyp bazylią, imbirem, zalej octem balsamicznym wymieszanym z 50 ml octu jabłkowego.
Na patelnię wlej wodę doprowadź do wrzenia wrzuć cebulę pokrojoną w piórka, mieszaj do zeszklenia, dodaj koncentrat, poduś chwile, odstaw, dodaj papryki obie mielone oraz słodzik. ²]
Wystudź całkowicie dodaj resztę octu i olej ¹], połącz ze śledziem wymieszaj, pozostaw na noc w lodówce.
Podawaj z plasterkami ogórka i papryką świeżą oraz chlebem razowym z tostera(!), lub „Chlebem Dukana”.
------
¹] ;²]- patrz Składniki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz