Po prostu wcinam jarzynki, a chleba zjadam tyle samo licząc kromki, tylko cieńsze o 2/3 (teraz ok.0,5 cm). Jedyne czego nie mogę sobie odmówić to właśnie śledzie i mleko "chudzieńkie".
Ta odmiana śledzia nawet z zachowaniem zasad wynikających tytułowej diety jest naprawdę pyszna.
Pewien jestem że to chyba głównie przez brak tradycyjnej "masy" tłuszczu, a tylko użycie małej ilości oleju nie tradycyjnego, a właśnie lnianego, arachidowego, czy sezamowego nadaje śledziowi tego czegoś.
Składniki.
*
40 dag płatów śledzia a'la maties;
*
15 dag cebuli;
*
200 ml koncentratu pomidorowego;
*
10 ml octu z jabłek;
*
½ szklanki wody;
*
½ łyżeczki octu balsamicznego;
*
10 ml oleju lnianego; ¹]
*
½ łyżeczki słodzika w płynie; ²]
*
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
*
¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej;
*
½ łyżeczki bazylii;
*
½ łyżeczki imbiru mielonego.
--------
------- --------
¹]-
jest zalecany w tej diecie, ale możesz użyć inny, czasem używam
arachidowy lub sezamowy ze względu na ich specyficzny smak i aromat;
²]-
możesz użyć ksylitol, albo glukozę jeśli chcesz zachować
recepturę zaleceń diety Dukana.
Wykonanie.
Śledzie
porządnie wypłucz, odsącz, nadmiar wody wyciśnij w papierowy
ręcznik, pokrój w 1-2 cm kawałki, przesyp bazylią, imbirem, zalej
octem balsamicznym wymieszanym z 50 ml octu jabłkowego.
Na
patelnię wlej wodę doprowadź do wrzenia wrzuć cebulę pokrojoną
w piórka, mieszaj do zeszklenia, dodaj koncentrat, poduś chwile,
odstaw, dodaj papryki obie mielone oraz słodzik. ²]
Wystudź
całkowicie dodaj resztę octu i olej ¹],
połącz ze śledziem wymieszaj, pozostaw na noc w lodówce.
Podawaj
z plasterkami ogórka i papryką świeżą oraz chlebem razowym z
tostera(!), lub „Chlebem Dukana”.
------
¹]
;²]-
patrz Składniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz