piątek, 9 listopada 2012

Papryka zielona Serrano

 Tą paprykę "odkryłem" wiosną tego roku i nie żałuję zakupu nasion: wydajna na krzaczku, przy wielkości owocu (ok 5-6 cm) a i ostrość , wg skali Skoville'a 8.000 - 22.000 mówi sama za siebie (co prawda do Siberian jej brakuje "pikanterii" ale o tem potem ... przy innej okazji.

Składniki.
* 0,5 kg owoców papryki, można zielonej; ¹]
* ok.1 łyżki kwasku cytrynowego;
* 1 duża cebula;
* 20-30 ziaren ziela angielskiego;
* 15-20 liści laurowych;
* 1 duże jabłko;
* 1 łyżeczka soli kamiennej/morskiej;
* 1 łyżeczka cukru;
* 200 ml octu z jabłek;
* 50 ml octu spirytusowego;
* 250 ml wody;
* 2-3 szkl wody, prawie wrzątku;
* - oraz na każdy słoiczek: po 2 cebulki szalotki; - 1 ząbku czosnku, - po 1 łyżeczce oleju z pestek winogron, - po ¼ łyżeczki ziaren gorczycy.
                   -------          -------           -------           -------
¹]- ta odmiana jak i niektóre może być przetwarzana jako zielona.
Wykonanie.
Każdą z papryczek nakłuj igłą: 1 raz czubek, 3-4 razy tuż pod ogonkiem, poobcinaj ogonki do 1 cm. Papryczki poustawiaj w słoiczkach najlepiej w jednej warstwie(!?) pionowo, ogonkami do góry, wsyp po ½ łyżeczki kwasku, zalej wodą, prawie wrzątkiem, pozostaw na ok 1 godzinę.
Pozostaw po dwa listki laurowe i po trzy-cztery ziarna ziela,resztę zalej wodą gotuj ok 20 minut, dodaj pokrojone jabłko (razem z gniazdami nasiennymi), oraz rozciętą cebulę, gotuj jeszcze ok 30 minut, przecedź, uzupełnij wrzątkiem do 250 ml, dodaj sól i cukier, oba octy, i tylko zagotuj.
Do każdego słoiczka powkładaj dodatki (patrz wpis Składniki) oraz odłożone listki laurowe i ziele angielskie, wlej zalewę tak by dokładnie zakryła papryczki, najlepiej ok 2 cm ponad wsad, nadwyżki zalewy nie wylewaj Pasteryzuj 15 minut w temp. 85-90 º C.
Jeśli po pasteryzacji zalewa zostanie wchłonięta przez papryczki, możesz szybko dolać zalewę, doprowadzając ją uprzednio do prawie wrzątku, ale wówczas słoiczek postaw na zakrętce („do góry nogami”).
                                                                    - - -
Dlaczego w słoiczku wkładać papryczki, w jednej warstwie(!?) ... bo raczej ciężko będzie skonsumować nawet na jednym party większą ilość, a w razie czego można otworzyć drugi słoiczek.

3 komentarze:

  1. Kaziczku. Mój zachwyt :-)
    Chyba już nigdy Cię nie dogonię?

    PS. Po co mam udowadniać, że nie jestem automatem? Czy nie lepsza jest funkcja - publikacja po zatwierdzeniu? Wtedy zawsze widzisz nawet komentarze do dawnych postów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tadzieńku, serdeńko (jakbym zwracał się do mojego Kuzyna o tym samym imieniu), wiem że nie jesteś automatem, a co do dogonienia mnie to chyba odwrotnie, jest mi do Ciebie dalej niż do ... pojednania narodowego (nie wymieniam narodu ;-)).
      Same wypieki Twoje to arcymistrzostwo rąk, smaku i pomysłu, a moje "dzieła" to po prostu zwykła potrzeba unikania monotonii dla podniebienia.
      Chyba zrobię publikacje na bogu po zatwierdzeniu.

      Usuń
    2. Do dziś pamiętam Twoje wypieki w telewizyjnej "Domowej Kawiarence", ślinotok oczywiście towarzyszy tym wspomnieniom i łza się w oku kręci.

      Usuń