środa, 7 listopada 2012

Papryka wędzona – pasta

 Jedna z przetworzonych ostatnich tegorocznych papryk, na dodatek robiłem ją pierwszy raz. Nawet ciekawa w smaku ... i ten specyficzny aromat dymu. Chyba część wykorzystam jako dodatek do świątecznych wyrobów . Jeśli coś pozostanie.
 Przepis ten ma jedną chyba tylko wadę: musisz mieć wędzarnię do jego sporządzenia. 
 Jedną paprykę tylko pokroiłem i zalałem olejem(patrz foto), zobaczymy do czego ją można będzie zastosować.
Składniki.
* 5 owoców papryki czerwonej;
* 5 średnich cebul;
* 2 duże jabłka;
* 1 łyżeczka płaska soli;
* 1 łyżeczka cukru ;
* 1 ząbek czosnku;
* 20 g papryki słodkiej mielonej;
* 20 ml oliwy z pestek winogron;
* ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej (ale niekoniecznie);
* 20 ml octu z jabłek. 
Wykonanie. 
Paprykę przed wędzeniem należy pozbawić skórki, najlepiej podzielić na 3-4 podłużne części wędzić w temp. 70-90º C, do dość silnego nasycenia, „złapania brązu”. Cebulę i jabłka po obraniu, oczyszczeniu pokroić w kawałki, paprykę również nieco pokroić. Wszystkie składniki zmiksować razem, powkładać w 200ml słoiczki, pasteryzować( temp 90º C) 10 minut, nie gotować bo może złapać gorycz(!)

3 komentarze:

  1. Uwielbiam wędzoną paprykę! Niestety nie mam wędzarni nad czym bardzo ubolewam, a taka papryka jest też ciężko dostępna. Ahhh zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. (usunąłem bo coś komputer pokićkał)Poprawiony:
      Może pomogę Ci tym linkiem. Chyba są również na allegro takie małe, wędkarskie/turystyczne. Sam zastanawiam się czy takiej nie kupić, jeśli powrócę na wypoczywanie (tzn samotny wypoczynek) nad jakimś jeziorem przez tydzień-dwa w przyszłym roku.(nie jest to link aktywny ale wpisz w google "wędzarnie wędkarskie")

      http://www.ceneo.pl/;szukaj-w%C4%99dzarni%C4%85?se=rp1Wf88spQv4-qrGW9u9rj_H4ZjbMHZt&gclid=CJT02MiZv7MCFYta3godFmsA4g

      Usuń