Przepis ten ma jedną chyba tylko wadę: musisz mieć wędzarnię do jego sporządzenia.
Jedną paprykę tylko pokroiłem i zalałem olejem(patrz foto), zobaczymy do czego ją można będzie zastosować.
Składniki.
* 5 owoców papryki czerwonej;
* 5 średnich cebul;
* 2 duże jabłka;
* 1 łyżeczka płaska soli;
* 1 łyżeczka cukru ;
* 1 ząbek czosnku;
* 20 g papryki słodkiej mielonej;
* 20 ml oliwy z pestek winogron;
* ½ łyżeczki papryki ostrej mielonej (ale niekoniecznie);
* 20 ml octu z jabłek.
Wykonanie.
Paprykę
przed wędzeniem należy pozbawić skórki, najlepiej podzielić na
3-4 podłużne części wędzić w temp. 70-90º
C, do dość silnego nasycenia, „złapania brązu”. Cebulę
i jabłka po obraniu, oczyszczeniu pokroić w kawałki, paprykę
również nieco pokroić. Wszystkie składniki zmiksować razem,
powkładać w 200ml słoiczki, pasteryzować(
temp 90º
C)
10
minut, nie
gotować bo może złapać gorycz(!)
Uwielbiam wędzoną paprykę! Niestety nie mam wędzarni nad czym bardzo ubolewam, a taka papryka jest też ciężko dostępna. Ahhh zazdroszczę!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuń(usunąłem bo coś komputer pokićkał)Poprawiony:
UsuńMoże pomogę Ci tym linkiem. Chyba są również na allegro takie małe, wędkarskie/turystyczne. Sam zastanawiam się czy takiej nie kupić, jeśli powrócę na wypoczywanie (tzn samotny wypoczynek) nad jakimś jeziorem przez tydzień-dwa w przyszłym roku.(nie jest to link aktywny ale wpisz w google "wędzarnie wędkarskie")
http://www.ceneo.pl/;szukaj-w%C4%99dzarni%C4%85?se=rp1Wf88spQv4-qrGW9u9rj_H4ZjbMHZt&gclid=CJT02MiZv7MCFYta3godFmsA4g