Składniki.
Ciasto:
*
½ szkl. mąki żytniej
żurkowej;
*
1 szkl. mąki kukurydzianej;
*
½ szkl. mąki
gryczanej;
*
1 szkl. mąki owsianej;
*
6-8 dag drożdży świeżych;
*
1 jajko (mniejsze dwa);
*
1½ -2 szkl mleka; ¹]
*
sól;
*
cukier;
*
5 dag masła.
Farsz.:
*
20 dag kapusty kwaszonej;
*
25 dag pieczarek;
*
3-5 grzybków suszonych; ²]
*
10 dag cebuli;
*
olej;
*
2 jaja;
*
sól, pieprz naturalny, kminek, bazylia, kilka ziarenek czarnuszki.
Jeśli
ktoś lubi to jeszcze cząber, ale bardzo mało.
-------------------------------------
¹]
– nie wiem dlaczego, ale mąki podane wyżej mają czasem
zachwiania w nasiąkaniu mlekiem, dlatego podaję rozpiętość w
jego ilości;
²]
– niekoniecznie ale warto dodać.
Wykonanie.
Sposobu
na wykonanie ciasta nie podaję, jest to sposób tradycyjny, tyle że
najlepiej w połowie czasu wyrastania, warto je zagnieść/wyrobić
jeszcze raz po wyrabianiu głównym.
Oczywiście,
ciasto drożdżowe powinno się wyrabiać staranie przez kilkanaście
minut, ale o tym tylko przypominam.
Farsz,
jest właściwie również rzeczą znaną, zupełnie podobny do
farszu pierogowego, czy stosowanego do krokietów. Pieczarki szatkuję
na bardzo cieniutkie plasterki i podsmażam do wyparowania soku, w
międzyczasie dodaję cebulę pokrojoną w piórka, aż leciutko
łapie brąz, a tym samym nadaje specyficznego smaku farszowi.
Kapustę podsmażam/duszę na osobnej patelni, dopiero potem łączę
z pieczarkami i cebulą, doprawiam pieprzem i solą.
Pamiętać
należy tylko, że resztę przypraw (kminek może być mielony, a
ziarna czarnuszki mocno pognieść przed dodaniem) dodać należy
dopiero pod koniec obróbki termicznej, a jaja wbić po wystudzeniu
farszu.
Piekarniki
halogenowe wyposażone są w blaszane formy jak do pizzy i na nich
pieczemy bułeczki. Formę najlepiej posmarować lekko olejem i
posypać odrobiną mąki, na to wyłożyć warstwę 5 mm ciasta,
promieniście ponakładać farsz, pomiędzy ułożonym farszem i na
obwodzie ciasto posmarować lekko wodą (pędzelkiem) przykryć drugą
warstwą ciasta, nakłuć każdy trójkącik widelcem w 2-3
miejscach, a w miejscach posmarowanych wodą dociskać i ponacinać
jak pizzę ale przy użyciu noża plastikowego lub drewnianego żeby
nie niszczyć formy.
Z
podanych ilości wychodzą 2-3 rzuty pieczenia.
Piec
w temp. 160º
C do uzyskania lekkiego brązu (ok 20-30 min), po wyjęciu od razu
posmarować należy po wierzchu masłem i … smacznego.
Pieczenie w halogenowym piekarniku jest wygodne...
... upieczone, teraz tylko wyjąć i posmarować masłem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz