sobota, 17 listopada 2012

Papryka dla odważnych z imbirem i miodem

    Przed sporządzeniem tego przepisu zrobiłem mały słoiczek próbny, gdzie papryka ostra w stosunku do słodkiej wynosiła 9:2 (w dag), stwierdziłem, że jako „popis” degustacyjny można pozostawić, ale spożyć można tylko ilość wielkości 0,5 cm³, zapijając dość ostro by spłukać kapsaicynę z przełyku., a spożycie czegokolwiek cieplejszego niż temperatura ciała (-10º C) przez kilka godzin jest wykluczone, chyba że ktoś bardzo zaryzykuje.
     Użyte przeze mnie „maleństwa”mieściły się w skali Skoville'a między 8.000 – a 350.000(!). Z tego powodu podaję przepis łącznie z propozycją, proponując całość traktować jako jeden przepis.
    Mam jeszcze jedną propozycję, po wykorzystaniu papryk zachowaj zalewę, Łącząc ją w odpowiedniej proporcji (!)z koncentratem pomidorowym, zmiksowaną papryką świeżą i zeszkloną cebulą solą cukrem//miodem/glukozą(!), czosnkiem etc. etc. otrzymać możesz błyskawicznie doskonały keczup, bez jakichkolwiek środków konserwujących. Tak samo możesz zachować zalewę wraz z limonką, w której moczyły się papryczki , bo tą zalewę już sprawdziłem, nadaje się(!).

                                            
Składniki.
Proporcje na pięć słoików
* różne (niekoniecznie różne) papryki ostre i słodkie, ale najlepiej użyć takie „małego formatu”;  ¹]
- taką samą ilość papryki słodkiej;  ¹]
* ok. 2 szklanek wrzątku;
* ½ limonki;
* ½ cytryny;
* 5 łyżeczek miodu naturalnego(dowolnego);
* 5 cm korzenia imbiru;
* 20 ziaren jałowca;
* ok. 3 łyżeczek ziaren kolendry;
* kilkanaście liści laurowych;
* kilkanaście ziaren gorczycy ;
* 10 szalotek;
* ok. 1 łyżeczki soli;
* ok. 3 szklanek octu jabłkowego;
* 5 łyżeczek oliwy;
* 2 szkl. przegotowanej zimnej wody.
      -------       -------       -------
¹]- by przy użyciu papryk ostrych mających wysoki stopień stężenia kapsaicyny , nieco złagodzić ostrość proponuję zastosować stosunek wagowo/objętościowy 1:1, co sam zrobiłem po zrobieniu słoiczka próbnego. 
Wykonanie. 
   Papryczki ostre poprzecinaj na połowy razem z ogonkami, pousuwaj ziarna nasion oraz częściowo miękką część do której są one przyrośnięte. Pamiętaj by tą czynność wykonywać w ochronnych rękawiczkach, najlepiej kup chirurgiczne w aptece, kupowane w sklepach AGD cienkie rękawiczki nie zawsze spełniają swoje zadanie(sprawdziłem!!!), a tzw. gospodarcze są za grube. Limonkę pokrój na mniejsze cząstki, z cytryny wyciśnij sok, wymieszaj z bardzo gorącą wodą i tym zalej papryczki, pozostaw do wystygnięcia.
   Paprykę słodką po oczyszczeniu podziel na dowolne części i razem ostrą, wyjętą z zalewy podziel na 5 równych części.
Do każdego ze słoików dodaj: 1 łyżeczkę miodu; 1 cm cienko pokrojonego imbiru; 4 ziarna jałowca; ¼ łyżeczki kolendry; po dwa liście laurowe; 2 szalotki; szczyptę soli; włóż 1/5 rozdzielonych papryk, wlej do każdego 2/3 – 3/4 octu, dolej łyżeczkę oliwy; uzupełnij do pełnego przegotowaną wodą (-1 cm od zakrętki).
Pasteryzuj w temp. 85-90º C, przez 10 minut nie dopuść do zagotowania.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz