Przed
sporządzeniem tego przepisu zrobiłem mały słoiczek próbny, gdzie
papryka ostra w stosunku do słodkiej wynosiła 9:2 (w dag),
stwierdziłem, że jako „popis” degustacyjny można pozostawić,
ale spożyć można tylko ilość wielkości 0,5 cm³,
zapijając dość ostro by spłukać kapsaicynę z przełyku., a
spożycie czegokolwiek cieplejszego niż temperatura ciała (-10º C)
przez kilka godzin jest wykluczone, chyba że ktoś bardzo
zaryzykuje.
Użyte przeze mnie „maleństwa”mieściły się w
skali Skoville'a między 8.000 – a 350.000(!). Z
tego powodu podaję przepis łącznie z propozycją, proponując
całość traktować jako jeden przepis.
Mam
jeszcze jedną propozycję, po wykorzystaniu papryk zachowaj zalewę,
Łącząc ją w odpowiedniej proporcji (!)z koncentratem pomidorowym,
zmiksowaną papryką świeżą i zeszkloną cebulą solą
cukrem//miodem/glukozą(!), czosnkiem etc. etc. otrzymać możesz
błyskawicznie doskonały keczup, bez jakichkolwiek środków
konserwujących. Tak samo możesz zachować zalewę wraz z limonką,
w której moczyły się papryczki , bo tą zalewę już sprawdziłem,
nadaje się(!).
Składniki.
* różne (niekoniecznie różne) papryki ostre i słodkie, ale najlepiej użyć takie „małego formatu”; ¹]
- taką samą ilość papryki słodkiej; ¹]
* ok. 2 szklanek wrzątku;
* ½ limonki;
* ½ cytryny;
* 5 łyżeczek miodu naturalnego(dowolnego);
* 5 cm korzenia imbiru;
* 20 ziaren jałowca;
* ok. 3 łyżeczek ziaren kolendry;
* kilkanaście liści laurowych;
* kilkanaście ziaren gorczycy ;
* 10 szalotek;
* ok. 1 łyżeczki soli;
* ok. 3 szklanek octu jabłkowego;
* 5 łyżeczek oliwy;
* 2 szkl. przegotowanej zimnej wody.
------- ------- -------
¹]- by przy użyciu papryk ostrych mających wysoki stopień stężenia kapsaicyny , nieco złagodzić ostrość proponuję zastosować stosunek wagowo/objętościowy 1:1, co sam zrobiłem po zrobieniu słoiczka próbnego.
Wykonanie.
Papryczki
ostre poprzecinaj na połowy razem z ogonkami, pousuwaj ziarna nasion
oraz częściowo miękką część do której są one przyrośnięte.
Pamiętaj by tą czynność wykonywać w ochronnych rękawiczkach,
najlepiej kup chirurgiczne w aptece, kupowane w sklepach AGD cienkie
rękawiczki nie zawsze spełniają swoje zadanie(sprawdziłem!!!), a
tzw. gospodarcze są za grube. Limonkę pokrój na mniejsze cząstki,
z cytryny wyciśnij sok, wymieszaj z bardzo gorącą wodą i tym
zalej papryczki, pozostaw do wystygnięcia.
Paprykę
słodką po oczyszczeniu podziel na dowolne części i razem ostrą,
wyjętą z zalewy podziel na 5 równych części.
Do
każdego ze słoików dodaj: 1 łyżeczkę miodu; 1 cm cienko
pokrojonego imbiru; 4 ziarna jałowca; ¼
łyżeczki kolendry;
po dwa liście laurowe; 2 szalotki; szczyptę soli; włóż 1/5
rozdzielonych papryk, wlej do każdego 2/3 – 3/4 octu, dolej
łyżeczkę oliwy; uzupełnij do pełnego przegotowaną wodą (-1 cm
od zakrętki).
Pasteryzuj
w temp. 85-90º
C, przez 10 minut nie
dopuść do zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz