czwartek, 14 lutego 2013

Misz masz gulasz

  Pamiętając o Walentynkach i postanowiłem (kolejny raz) zrobić moim Dziewczynom, a i sobie własną, zdrową „wędlinę” do posiłków kanapkowych, z szynkowara.
Wczoraj kupiłem piękną szynkę wieprzową i filet z indyka. Zaprawiłem oczywiście ziołami, solą. Dzisiaj przy załadunku do pojemnika okazało się że nieco za duże są porcje, bo max powinno być około 90 dag wsadu, do jednego pojemnika. Kawałki mniej piękne odciąłem no i właśnie. Co z takimi obrzynkami zrobić. W zamrażalniku pół piersi z kurczaka patrzyło na mnie z litością więc wyjąłem toto z mrozu i przepis na obiad walentynkowy sam się narodził, a że w zamrażarce były też knedliki robione niedawno, to tylko z piwnicy trzeba było dostarczyć jakiś dodatek warzywny, co już było drobnostką.  
  Składniki.
* 40 dag chudych mięs różnych (kurczak, indyk, szynka); ¹]
* 15 dag cebuli;
* 2-3 liście kapusty białej; ²]
* 75 ml oleju z ryżu; ²]
* 2 łyżki mąki z ryżu;
* 1 łyżeczka mączki grzybowej;
* 5 liści laurowych;
* 1 łyżka bazylii suszonej;
* 1 łyżeczka majeranku;
* ¼ łyżeczki chili suszonej/ lub ostrej papryki;
* 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
* ½ łyżeczki czubrycy czerwonej; ³]
* 150-200 ml mleka 0,5%;
* ok 250 -300 ml wody;
* 2-3 ząbki czosnku;
* 1 łyżka lubczyku suszonego;
* - ok ½ łyżeczki soli (ilość do smaku).
         -------        -------         -------
¹] - takie mięso miałem pod ręką;
²] - jeśli nie dodajesz kapusty, oleju mniej użyjesz;
³] - niekoniecznie.
Wykonanie.
Mięso pokrój w dowolnych wymiarów kostkę (ja trzymam wymiary 1,5 -2 cm), ob tocz w mące, obsmaż na dość intensywnym ogniu, na 25 ml oleju, dość często mieszając. Najlepiej użyć do tego patelni teflonowej głębokiej, typu wok
Równolegle na drugiej patelni na również 25 ml oleju, podsmaż cebulę, gdy już zacznie brązowieć dodaj resztę maki pozostałej z obtoczenia mięsa, dodaj również mączkę grzybową i czubrycę, chwilę jeszcze podsmażaj, na przemian mieszając mięso i cebulę.
Przerzuć cebulę do woka, wlej szklankę wody, jeśli jest za mało dolej więcej, tak by cały wsad był niemal w płynie, dodaj liście laurowe.
 Liście kapusty pokrój w paski, podsmaż na 25 ml oleju, do lekkiego zbrązowienia
  i dodaj do woka oraz mocno zgnieciony czosnek (nie posiekany).
 Wlej mleko, jeśli trzeba dolej wodę ale już gorącą. Całość dokładnie wymieszaj.
Po około 20-30 minutach, mieszaj od czasu do czasu dodaj resztę składników, posól, po kolejnych 10 minutach gulasz gotowy, zwróć uwagę: nie ma żadnego dodatku z gotowców, jeśli nie liczyć czubrycy.
Do tego knedliki, odgrzane na parze …
                                                                              SMACZNEGO

4 komentarze:

  1. i nic się nie zmarnowało :) pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. No to mieliście wczoraj prawdziwą ucztę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Taaaaaaaaaaaaaaaaaak myślałem (naiwnie ;-)) że na dzisiaj będzie coś jeszcze, ale znikło, jak po przejściu tajfunu. Muszę iść do kuchni i coś "wygłówkować" na dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń