Ten
wymysł, profanujący być może sztukę kulinarną, powstał prawie z przymusu.
Po ugotowaniu
Antybarszczu
i
otwarciu lodówki oczy moje wyłowiły z czeluści naczynie z
resztkami kaszy gryczanej i spodek z napoczętym serkiem topionym.
Jajka jak zwykle są zawsze w lodówce, śmietana i mleko też, a
zioła różniste w szafce obok, pozostało tylko zrobić to co niżej
przedstawiam.
Faktem jest że optycznie nie jest to widok pieszczący oko, ale z czystym sumieniem zapewniam: zjadliwe to mało, wprost pyszne, chyba że ktoś nie lubi kaszy gryczanej.
Składniki.Faktem jest że optycznie nie jest to widok pieszczący oko, ale z czystym sumieniem zapewniam: zjadliwe to mało, wprost pyszne, chyba że ktoś nie lubi kaszy gryczanej.
*
2-3 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej;
*
mięso po obraniu wkładu mięso-kostnego do wywaru na zupę ( np. z
Antybarszczu )
;
*
4 jaja;
* ½ – ¾ serka topionego (dowolny);
* ½ – ¾ serka topionego (dowolny);
*
100 ml śmietany;
* 1 łyżka bazylii suszonej;
* 1 łyżka bazylii suszonej;
*
2-3 łyżki szczypioru (użyłem własny, suszony);
* 1 mała łyżeczka masła klarowanego/margaryny;
* sól, czosnek granulowany,pieprz naturalny, - w ilościach do smaku.
* 1 mała łyżeczka masła klarowanego/margaryny;
* sól, czosnek granulowany,pieprz naturalny, - w ilościach do smaku.
Potrzebny
dodatkowo krążek dystansowy pod patelnię.
Wykonanie.
Wykonanie.
Patelnię(wok)
wysmaruj wewnątrz masłem/margaryną.
Serek
topiony rozdrobnij maksymalnie, wymieszaj z kaszą, i rozdrobnionymi
ewentualnie bardziej kawałeczkami mięs. Dodaj bazylię i szczypior
oraz sól, pieprz. Całość wymieszaj „na sucho”. Wymieszaj
trzepaczką jaja ze śmietaną wlej do kaszy z dodatkami, dokładnie
wymieszaj i przełóż wszystko do woka, przykryj. Na minimalnym
ogniu zapiekaj aż zauważysz, ze całość jest „ścięta”,
odkryj i zwiększ płomień, aż zauważysz ze zapiekanka odstaje od
brzegów woka.
Wyjęcia
całości dokonaj przez odwrócenie patelni na położony przedtem w
miejsce pokrywki, talerz.
Posiłek
niezmiernie prosty można powiedzieć że z resztek właściwie, ale
szybko znikający.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz