piątek, 8 marca 2013

Schab gajowego

  Dziś gajowy jest już leśniczym, ale w tym samym domu, tak więc wypady do lasu, co prawda nieco odległego, mam miłe i raczej kilkudniowe, bo jakżeby inaczej. Daję wtedy (ku jej zadowoleniu) wytchnienie gospodyni od kuchni , a od niedawna nawet już babci.
Właśnie ta wiadomość przypomniała mi tamten schab, pierwsze dzieło w tej leśniczówce, którym niżej dzielę się z Wami.
Składniki. 
* 8 kotletów schabowych ok. 2 cm grubości; ¹]
* 30-40 owoców jałowca;
* 4-5 grzybków suszonych; ²]
* 15 dag pieczarek; ²]
* 10 śliwek wędzonych (!); ³]
* 1 łyżka mielonej papryki słodkiej wędzonej;
* ¼ -½ łyżeczki mielonej papryki ostrej wędzonej;
* 20 dag cebuli;
* 2 duże ząbki czosnku;
* 4-5 łyżeczek soku z limonki;
* 25 ml koniaku;
* 25 ml oliwy lub oleju z ryżu;
* 18 liści laurowych dużych;
* 1 łyżka suszu mieszanki warzywnej;
* 100 g masła klarowanego;
* - sól do smaku.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wersja oryginalna obejmowała nieco (minimalnie) inną obróbkę mięsa i prawdziwki ale w tym przepisie zastosowałem te które były teraz dostępne, wtedy miałem te niżej podane:
¹] – schab z dzika;
²] – idealne to 30 dag prawdziwków nawet mrożonych, zamiast obu rodzajów grzybów;
³]- zamiennie mogą być suszone śliwki kalifornijskie.
Wykonanie.
Kotlety nasącz mieszanką soku z limonki i koniaku, przykryj. Odstaw na kilka minut, do czasu pełnego wchłonięcia płynu, jeśli trzeba przekładaj mięso w naczyniu..
Następnie przesyp każdy kawałek mięsa mieszanką suszu warzywnego, pomiędzy plastry mięsa powkładaj po dwa liście laurowe i po trzy zgniecione ziarna jałowca
(jeśli masz mielony, możesz lekko posypać około wykorzystując ok 1 łyżeczki płaskiej), tak samo obłóż plastry zewnętrzne. Całość zawiń ciasno w folię i odłóż do lodówki na 6-8 godzin.
Suszone grzyby po namoczeniu i obgotowaniu pokrój jak bardzo drobno i pozostaw w wywarze.
Śliwki pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w jak najcieńsze plasterki.
Na silnym ogniu w woku obsmaż szybko schab z obu stron na maśle, (odłóż liście i ziarna jałowca, jeśli jałowiec mielony to nic nie oczyszczaj z mięsa). Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, na drugiej patelni podsmażoną na oleju, na brąz. Po obsmażeniu mięsa dodaj do woka cebulę, grzybki wraz z wodą w której się gotowały. Dodaj również wszystkie pozostałe składniki (także odłożone wcześniej liście laurowe i jałowiec z „obłożenia” mięsa) oprócz papryk i pieczarek.
Dolej wody prawie do przykrycia mięsa, duś na minimalnym płomieniu po koło 30 minut, posyp obiema paprykami i DOPIERO teraz dodaj sól, połóż na wierzch pieczarki.
Duś pod przykryciem jeszcze około 10 minut, wymieszaj całość, jeśli trzeba dopraw solą, jeśli trzeba to dodaj paprykę ostrą również.
Po 5 minutach danie gotowe, a pieczarki mimo takiej krótkiej obróbki są wprost wspaniałe w całym zestawie.
Nie dodawaj pieprzu(!), papryka ostra i pieprz naturalny nie bardzo lubią swoje towarzystwo w potrawach, szczególnie na gorąco(!)
Jak wszystkie mięsa duszone w sosie doskonale smakuje z kaszą gryczaną, 

czy też knedlikami lub pyzami (pampuchami) na parze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz