Dziś
gajowy jest już leśniczym, ale w tym samym domu, tak więc wypady
do lasu, co prawda nieco odległego, mam miłe i raczej kilkudniowe,
bo jakżeby inaczej. Daję wtedy (ku jej zadowoleniu) wytchnienie
gospodyni od kuchni , a od niedawna nawet już babci.
Właśnie
ta wiadomość przypomniała mi tamten schab, pierwsze dzieło w tej
leśniczówce, którym niżej dzielę się z Wami.
Składniki.
*
8 kotletów schabowych ok. 2 cm grubości; ¹]
*
30-40 owoców jałowca;
*
4-5 grzybków suszonych; ²]
*
15 dag pieczarek; ²]
*
10 śliwek wędzonych (!); ³]
*
1 łyżka mielonej papryki słodkiej wędzonej;
*
¼ -½
łyżeczki mielonej papryki ostrej wędzonej;
*
20 dag cebuli;
*
2 duże ząbki czosnku;
*
4-5 łyżeczek soku z limonki;
*
25 ml koniaku;
*
25 ml oliwy lub oleju z ryżu;
*
18 liści laurowych dużych;
*
1 łyżka suszu mieszanki warzywnej;
*
100 g masła klarowanego;
*
- sól do smaku.
-
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Wersja
oryginalna obejmowała nieco (minimalnie) inną obróbkę mięsa i
prawdziwki ale w tym przepisie zastosowałem te które były teraz
dostępne, wtedy miałem te niżej podane:
¹]
– schab z dzika;
²]
– idealne to 30 dag prawdziwków nawet mrożonych, zamiast obu
rodzajów grzybów;
³]-
zamiennie mogą być suszone śliwki kalifornijskie.
Wykonanie.
Kotlety
nasącz mieszanką soku z limonki i koniaku, przykryj. Odstaw na
kilka minut, do czasu pełnego wchłonięcia płynu, jeśli trzeba
przekładaj mięso w naczyniu..
Następnie
przesyp każdy kawałek mięsa mieszanką suszu warzywnego, pomiędzy
plastry mięsa powkładaj po dwa liście laurowe i po trzy zgniecione
ziarna jałowca
(jeśli masz mielony, możesz lekko posypać około wykorzystując ok 1 łyżeczki płaskiej), tak samo obłóż plastry zewnętrzne. Całość zawiń ciasno w folię i odłóż do lodówki na 6-8 godzin.
(jeśli masz mielony, możesz lekko posypać około wykorzystując ok 1 łyżeczki płaskiej), tak samo obłóż plastry zewnętrzne. Całość zawiń ciasno w folię i odłóż do lodówki na 6-8 godzin.
Suszone
grzyby po namoczeniu i obgotowaniu pokrój jak bardzo drobno i
pozostaw w wywarze.
Śliwki
pokrój w cienkie paseczki, pieczarki w jak najcieńsze plasterki.
Na
silnym ogniu w woku obsmaż szybko schab z obu stron na maśle,
(odłóż liście i ziarna jałowca, jeśli jałowiec mielony to nic
nie oczyszczaj z mięsa). Dodaj cebulę pokrojoną w piórka, na
drugiej patelni podsmażoną na oleju, na brąz. Po obsmażeniu mięsa
dodaj do woka cebulę, grzybki wraz z wodą w której się gotowały.
Dodaj również wszystkie pozostałe składniki (także odłożone
wcześniej liście laurowe i jałowiec z „obłożenia” mięsa)
oprócz papryk i pieczarek.
Dolej
wody prawie do przykrycia mięsa, duś na minimalnym płomieniu po
koło 30 minut, posyp obiema paprykami i DOPIERO teraz dodaj sól,
połóż na wierzch pieczarki.
Duś
pod przykryciem jeszcze około 10 minut, wymieszaj całość, jeśli
trzeba dopraw solą, jeśli trzeba to dodaj paprykę ostrą również.
Po
5 minutach danie gotowe, a pieczarki mimo takiej krótkiej obróbki
są wprost wspaniałe w całym zestawie.
Nie
dodawaj pieprzu(!), papryka ostra i pieprz naturalny nie bardzo lubią
swoje towarzystwo w potrawach, szczególnie na gorąco(!)
Jak
wszystkie mięsa duszone w sosie doskonale smakuje z kaszą gryczaną,
czy też knedlikami lub pyzami (pampuchami) na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz