W sezonie działkowym często robię sobie na działce szpinak, dodając nawet młode listki lekko posiekane, albo całe malutkie jeszcze.
Składniki.
Składników
na naleśniki nie podaję, jest to już „standard”, tutaj trzeba
robić nieco grubsze niż standardowa „grubość brystolu”.
Najlepiej 1,5-2 mm, „biszkoptowe”.¹]
Farsz:
*
50 dag szpinaku świeżego lub mrożonego;
*
5-10 dag masła klarowanego;
*
10-15 dag małych pieczarek lub tyle samo parówki
*
1 cebula (wielkości jaja);
*
30 dag utartego na grubo, dowolnego sera żółtego;
*
2 łyżki oregano;
*
2 ząbki czosnku;
*
2 jaja;
*
sól, pieprz naturalny;
*
gałka muszkatołowa;
*
ok 5 dag masła klarowanego lub margaryny do pieczenia.
------
------- -------
Farszu
wystarcza na ok 15-18 naleśników.
Do
zapiekania użyłem brytfannę o wymiarach
36 x 21 x 7 (cm).
36 x 21 x 7 (cm).
¹]-
robi się tak samo jak zwyczajne, tylko białko dodaje się do
zrobionego ciasta, ubite na sztywno, potem trzeba dokładnie
wymieszać, na wolnych obrotach trzepaczek , a przed każdym wylewem
na patelnię należy całość lekko zamieszać.
Wykonanie.
Pieczarki
(lub parówki) pokrój w cieniutkie plasterki, albo (jeśli
pieczarki) zetrzyj tarką na gruby wiór i obsmaż przez 10 min. na
minimalnej ilości masła, zdejmij łyżką cedzakową odłóż tak
by nie wystygły, pozostawiając max tłuszczu na patelni dodaj nieco
masła, zeszklij cebulę i dodaj do pieczarek. Na ten sam tłuszcz
dodaj pozostałą ilość masła wrzuć całe liście szpinaku,
przykryj i postaw na płytce dystansowej na średnim płomieniu, aż
liście puszczą sok, podduś ok 5 minut.¹]
Odkryj, dodaj czosnek przepuszczony przez praskę, pieczarki
(parówki) i cebulę, wymieszaj dokładnie, jeśli trzeba odparuj
nieco, lekko mieszając od czasu do czasu.
Teraz
dopraw: posól, dodaj pieprz, szczyptę startej gałki muszkatołowej
i wystudź do letniej temperatury, tak by jaja nie ścięły się po
ich dodaniu.
Dodaj
jaja, 1/3 sera, wymieszaj i nakładaj na naleśniki, zawijaj w
ruloniki i lekko spłaszczaj.
Brytfannę
wysmaruj masłem/margaryną, ułóż naleśniki i posyp wymieszanym z
oregano pozostałym serem.
Zapiecz
w piekarniku (160º
C
z termoob. Lub 180º
C bez termoob.) ),zapiekaj na 1/3 wysokości od
dołu licząc, do lekkiego zbrązowienia sera.
Możesz
po wierzchu, przed lub po zapieczeniu, polać keczupem ale to już
według własnego gustu i uznania.
Moja
rada: przygotuj najpierw farsz, a potem smaż naleśniki, w ciepłe
od razu nakładaj farsz, zawijaj i układaj w brytfannie.
----
---- ----
¹]-
jeżeli użyjesz szpinak mrożony to odparowanie lodowego
dodatku
może potrwać dłużej, więc na ten czas zwiększ płomień, już
nie duś dodatkowo, kolejne działania są takie same.
Wybieram te ze szpinakiem i pieczarkami! :)
OdpowiedzUsuńTeż mi lepiej smakowały, moim Dziewczynom te z parówką bardziej podchodziły. A mówią mi ciągle, że jestem "mięsożerca" ;-))
Usuń